Közélet

A koraszülöttmentésről nyílt fotókiállítás Szegeden + FOTÓK

A koraszülöttmentésről nyílt fotókiállítás Szegeden + FOTÓK

2012. november 16., péntek
A koraszülöttmentésről nyílt fotókiállítás Szegeden + FOTÓK

A Szegedi Újszülött Életmentő Alapítvány tevékenységéről nyílt szabadtéri fotókiállítás pénteken a szegedi Klauzál téren a koraszülött világnap alkalmából.

Bártfai György

, a Szegedi Tudományegyetem nőgyógyászati klinikájának professzora a

Csősz Géza

fotográfus alkotásait bemutató tárlat megnyitóján utalt arra, hogy a gyermekek 8-12 százaléka a terhesség 37 hete előtt jön világra 2500 grammnál kisebb testtömeggel. A koraszülöttek, különösen az igen alacsony testtömegű, 1500 grammnál kisebb gyerekek ellátása fokozott gondosságot igényel, az újszülött halálozás 80 százaléka, az újszülött megbetegedések 70 százaléka közülük kerül ki.

Pintér Sándor

, az alapítvány kuratóriumi elnöke közölte, hogy az országban a legnagyobb területen működő szervezet évente 1250 újszülött mentését végzi. Hangsúlyozta, hogy ha a koraszülöttek időben megfelelő ellátást kapnak, még az egy kilónál kisebb gyerekek is egészségben felnőhetnek, és teljes értékű életet élhetnek. A Csongrád, Békés, Bács-Kiskun és Szolnok megye déli részén működő alapítvány éves költségvetése 80 millió forint, ebből mintegy 50 milliót fedez állami támogatás, a fennmaradó részt adományokból teremtik elő. Csősz Géza fotográfus elmondta, hogy októbertől néhány hetet töltött együtt a szolgálat munkatársaival, akik hozzáértő, gyors munkája lenyűgözte, akárcsak az, ahogy képesek megnyugtatni az anyákat, akik legnagyobb kincsüket, gyermeküket bízzák a mentőkre.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.