Közélet

Több mint 1500 egyenruhás fordult az Ab-hez

Több mint 1500 egyenruhás fordult az Ab-hez

2012. október 13., szombat
Több mint 1500 egyenruhás fordult az Ab-hez

Az alkotmánybírák hamarosan megkezdik a rendvédelmi szervezetek több mint 1500 hivatásos állományú dolgozójának a korhatár előtti nyugdíjazásuk szabályozásának megváltoztatása miatt benyújtott panaszainak tárgyalását - mondta Bitskey Botond, az Alkotmánybíróság (Ab) főtitkára a Magyar Nemzetnek.

A lap szombati számában a főtitkár elmondta: hamarosan ugyancsak a testület napirendjére kerül a köznevelési törvény és a kampányfinanszírozás is.

Bitskey Botond

közölte: a 15 tagú grémium a korábbinál ritkábban lépett a nyilvánosság elé a nagy horderejű határozatokkal, de sokat dolgozott azért, hogy módosuló feladatait zökkenőmentesen lássa el. Tájékoztatása szerint az ombudsman eddig több mint 25 alkalommal fordult az Alkotmánybírósághoz különféle ügyekben, és az első háromnegyed évben több száz alkotmányjogi panasz érkezett az Ab-hez. Továbbra is külön csoportba tartoznak azok az indítványok, amelyekben a peres eljárások felfüggesztése mellett az ítélkező bírák kezdeményezték az alkotmánysértő rendelkezések kontrollját. Ezek közül a két legismertebb a semmisségi ügy, amelyet a 2006-os tömegoszlatásokkal összefüggő semmisségi törvény törléséért indított több fővárosi bíró, és a Biszku-ügy. Ez utóbbinak az a vonulata, amely szerint az ügyészség az egykori belügyminiszter által elmondottakat egy tv-interjúban a kommunizmus idején elkövetett bűntettek eljelentéktelenítésének minősítette, az ügyet tárgyaló bíró viszont az ezt tiltó törvény megsemmisítését javasolta a jogbiztonság és a szólásszabadság sérelmére hivatkozva. A Biszku-ügyet hétfőn második körben tárgyalja az Alkotmánybíróság. Foglalkozni fog a testület a Hagyó-üggyel is, pontosabban ennek kapcsán arról a jogszabályról kell majd véleményt mondania, amely lehetővé teszi egyes ügyek más bírósághoz történő áthelyezését.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.