Közélet

Pozsgay Szőregen - A tisztelet a népet illeti meg + FOTÓK

Pozsgay Szőregen - A tisztelet a népet illeti meg + FOTÓK

2012. október 18., csütörtök
Pozsgay Szőregen - A tisztelet a népet illeti meg + FOTÓK

A szőregi művelődési házban megemlékeztek az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulójáról. Az ünnepségen felléptek a Kossuth Lajos Általános Iskola 8. osztályos tanulói, majd Pozsgay Imre politikus, egyetemi tanár tartott szónoklatot.

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc, valamint az 1956-os forradalom eseményei közt fennálló párhuzamról

Pozsgay

elmondta: a Habsburgok 1849-ben leverték a magyar szabadságharcot orosz segítséggel,

Ferenc József

el is ment Varsóba kezet csókolni a cárnak. 1956-ban ugyanez történt,

Kádár

rettenetes megtorlással kezdte a „rendcsinálást”, majd rákényszerült arra – ha bármilyen együttműködést remél a társadalomtól –, hogy konszolidációs tervet készítsen. Ezt hívta később a világ gulyáskommunizmusnak. Kádár lényegében megbékélést akart a társadalommal. Ennek következtében primitív jóléti társadalmi formát agyalt ki azzal a Bibliából idézett jelszóval, „aki nincs ellenünk, az velünk van”. A szónok szerint kétszer működött Magyarországon az ’56-os forradalom eszméje, egyszer kényszerűségből a Kádári rendszer válsága idején, másodszor pedig a rendszerváltás hajnalán, amikor a társadalom rádöbbent arra, ismét történelmi fordulatra van szükség. Így történhetett meg, hogy Pozsgay 1989. január 28-án a 168 óra című rádióműsorban kimondhatta, ’56-ban Magyarországon nem ellenforradalom, hanem népfelkelés zajlott. Ezzel az is egyértelművé vált, hogy ettől a pillanattól a szovjet beavatkozást sem lehetett tovább testvéri segítségnek nevezni, mert az tulajdonképpen közönséges intervenció volt a birodalom védelmére. A felgyorsult események nyomán elindult a párt feloszlása, a szovjet birodalom szétesése, színre léptek a reformmozgalmak, elkezdődtek a tárgyalások a rendszer békés átalakulásáról. A tisztelet nem csak a forradalmárokat illeti meg, hanem a népet is, amely ezt a forradalmi lehetőséget megteremtette 1956-ban, fejezte be szónoklatát Pozsgay Imre. A megemlékezés végén a részvevők gyalog átsétáltak a Hősök terére, ahol koszorút helyeztek el

Földesi Tibor

’56-os mártír hős emléktáblájánál.

Bodó Imre

országgyűlési képviselő,

Gyimesi László

tanácsnok,

Rózsavölgyi József

önkormányzati képviselő mellett az ünnepségen jelen voltak a település intézményvezetői, neves közéleti személyiségek, polgárok, a helyi általános iskola diákjai.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.