Közélet

Szegeden is kötelező a gázkészülék-ellenőrzés – az árakat a piac diktálja

Szegeden is kötelező a gázkészülék-ellenőrzés – az árakat a piac diktálja

2012. október 11., csütörtök
Szegeden is kötelező a gázkészülék-ellenőrzés – az árakat a piac diktálja

Több mint 3 millió háztartásban használnak gázenergiát, s legkésőbb 2016 végéig mindegyikben felülvizsgálatot kell végeztetnie a tulajdonosnak. Azt, hogy kik végezhetik el a vizsgálatot, előírja a rendelet, ám azt a piac fogja meghatározni, hogy milyen mélyen kell a lakosoknak a zsebükbe nyúlniuk.

Egyelőre senki sem tudja, mennyibe fog kerülni a lakosoknak a gázkészülékek és csatlakozó vezetékek műszaki-biztonsági felülvizsgálata, amit miniszteri rendelet ír elő. Az ingatlantulajdonos kötelezettsége elvégeztetni ezt, majd a készülékeknél ötévente, a csatlakozó vezetékeknél pedig tízévente kell megismételni a felülvizsgálatot. Szegeden 76 ezer fogyasztót tart számon az Égáz-Dégáz, közülük 72 ezer lakossági.

Baleseteket előzhet meg az új rendelkezés

„Már a 2003-as gáztörvény megteremtette annak a lehetőségét, hogy a felhasználói gázcsatlakozó rendszerek és a felhasználói rendszereknek az ötévenkénti felülvizsgálatát el kell végeznie a tulajdonosnak. Az ezt szabályzó miniszteri rendelet azonban csak most szeptemberben jelent meg” – tájékoztatott

Berkes Gábor

. Az Égáz-Dégáz Földgázelosztó Zrt. osztályvezetője elmondta, gyakorlatilag minden csatlakozóvezetéket és felhasználói berendezést felül kell vizsgálni, ez alól csak a gázfelhasználói technológiák képeznek kivételével. A műszaki-biztonsági felülvizsgálat arra vonatkozik, hogy a létesítéskori szabályoknak megfelel-e a mostani rendszer, illetve az üzemeltetésnek a biztonsága fennáll-e. Berkes Gábor hangsúlyozta, mindez azért fontos, mert hazánk hat megyéjében jelenlévő Égáz-Dégáz működési területén tavaly 33 felhasználói baleset történt, idén pedig 16, és még a fűtési szezon előtt állunk. A balesetek döntő része visszavezethető arra, hogy nem megfelelő állapotúak voltak a rendszerek.

Szegeden is rengeteg elavult készülék van

Az Égáz-Dégáz osztályvezetője közölte, három kategóriába sorolják a felülvizsgált lakásokat, megfelelt, feltételekkel megfelelt, illetve nem felelt meg. „Ez utóbbi kategória azt jelenti, hogy élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztet, ilyenkor a felülvizsgálatot végző nem mérlegelhet, köteles az okot megszüntetni, akár úgy, hogy elzárja a készülék előtti gázcsapot” – jegyezte meg. A rendelet tartalmazza, hogy milyen szempontok alapján kell elvégezni a felülvizsgálatot, s egy nyomtatványon jelezni kell azt is, hogy milyen munkálatokat kell az ingatlantulajdonosnak elvégeztetnie szükség esetén. A társasházaknál sok elavult készülék van, például égésbiztosító nélküli tűzhellyel is találkozott már

Szundy Gábor

, s olyan vízmelegítőkkel és bojlerekkel is, melyeket biztosan le kell szerelni. A gázvezeték és készülékszerelő mestertől megtudtuk, az egykori lakásszövetkezeti tulajdonú Palánkban például 80 lakást vizsgált, ezek 40 százaléka nem megfelelő minősítést kapott, ugyanennyi feltételekkel felelt meg, és csak 20 százalék felelt meg minden szempontból. A gázvezeték és készülékszerelő mester több olyan helyen is járt, ahol tervek és engedélyek nélkül végeztek átalakításokat, ami szintén problémákat okoz a műszaki-biztonsági felülvizsgálat során.

A felülvizsgálatot végzők köre ismert, az árak nem

Berkes Gábor portálunknak elmondta, a rendelet pontosan leírja, ki végezheti el a felülvizsgálatot, műszaki biztonsági felülvizsgálatra jogosító engedéllyel kell rendelkeznie a gázszerelőknek vagy gázipari technikusoknak. Megjegyezte, a Mérnöki Kamara nyilvántartásában szereplő tervezői és szakértői jogosultsággal rendelkező szakemberek számára a rendelet nem írja elő a kiegészítő képzést. Szundy Gábor évekkel ezelőtt megszerezte a szükséges papírokat. Portálunknak elmondta, több szakmabelit ismer, akinek megvan a megfelelő képesítése, mégsem végzik ezt a fajta felülvizsgálatot. Megjegyezte, a rendelet szeptemberi életbelépése bizonyára többeket sarkall majd a tanfolyam elvégzésére. Azt, hogy milyen anyagi vonzata lesz a rendelet által kötelezően előírt ellenőrzésnek, nem tudta megmondani az Égáz-Dégáz osztályvezetője, a piac fogja meghatározni, hogy milyen mélyen kell a zsebükbe nyúlniuk az ingatlantulajdonosoknak. Berkes szerint nagyon eltérőek lehetnek az árak, ami függhet attól is, hogy az adott ingatlanban egy gáztűzhelyt kell-e megvizsgálni, vagy épp a melegvíz és a fűtés is ilyen rendszerről működik. Szundy Gábor szerint is jelentős eltérések lesznek a felülvizsgálati díjakban, így érdemes lesz utánanéznie a lakosoknak, hogy kire bízzák ezt a feladatot. „Az 1981 előtt épült házaknál más problémák is adódhatnak, számtalan helyen ugyanis nincsenek meg a tervek a gázszolgáltatónál. Akkoriban Szegeden például a Délép, a MÁV és az építőszövetkezet egyaránt épített ki hálózatot, a Dégáz csak a mérőt vitte ki. Ahol nincs tervrajz, ott állapotfelmérést kell készíttetni, ami pénzbe kerül” – magyarázta a gázvezeték és készülékszerelő mester. Meghatározott az is, hogy meddig kell elvégeztetni a felülvizsgálatot, 2016. december végéig azonban minden ingatlantulajdonos köteles erre. Az üzembe helyezés évét veszi alapul a rendelet, ha 1981. január elseje előtt helyezték üzembe a rendszert, akkor 2013 december végéig, az 1981 és 1993 között üzembe helyezetteknél 2014. december 31-e, az 1994 és 2003 közöttieknél pedig 2015. év vége a felülvizsgálati határidő. A 2004. után üzembe helyezett készülékek és csatlakozó vezetékek esetében pedig 2016. év vége a felülvizsgálat határideje. A szeptember elsején életbe lépett rendelet arra azonban nem tér ki, hogy azok, akik elmulasztják határidőig ellenőriztetni készülékeiket, milyen szankcióra számíthatnak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.