Közélet

Folytatódott Zagyva György Gyula büntetőpere

Folytatódott Zagyva György Gyula büntetőpere

2012. október 24., szerda
Folytatódott Zagyva György Gyula büntetőpere

Tanúkihallgatással folytatódott a Jobbik országgyűlési képviselőjének, Zagyva György Gyulának a Váci Városi Bíróságon zajló büntetőpere a Budapest Környéki Törvényszék épületében szerdán; a tárgyaláson bemutatták azt a karikás ostort, amellyel a vádirat szerint a politikus megfenyegette a Hetek című lap munkatársait a Magyar Sziget Fesztiválon.

A vádirat szerint 2010 augusztusában Verőcén, a Magyar Sziget Fesztiválon

Zagyva György Gyula

- a másodrendű vádlottal,

I. Bélával

együtt - egy zárt faházban két táborlakó "felügyelete" mellett megalázóan bánt a Hetek című lap két munkatársával. Az elsőrendű vádlott kötekedő, gyűlölködő kijelentéseket tett, és karikás ostorral hadonászva fenyegette, félemlítette meg őket, miközben azt mondta, "nekik annyi lesz", ha a történteket megírják vagy beszélnek róla. Az első tárgyalási napon mindkét férfi tagadta az ellene felhozott vádakat. A szerdai tárgyalási napon bemutatták azt, az elsőrendű vádlott által magával hozott karikás ostort, amely a per során többször is szóba került mint az adott helyzetben nyomásgyakorlásra vagy testi sértésre is alkalmas eszköz. Mindezt azért látta indokoltnak a bíróság, mert a sértettek és vádlottak vallomásai ellentmondásosak voltak. A kísérletnek arra kellett volna választ adnia, hogy egy négyszer négyméteres helyiségben "hadonászva" egy ötméteres, teljesen vagy félig felcsavart karikás ostorral lehet-e sérülést okozni az adott körülmények között - ez azonban nem derült ki egyértelműen. A jelentős érdeklődés mellett zajló tárgyaláson a hallgatóság többségét fiatalok tették ki, akik a Hetek szimpatizánsainak mondták magukat.

Borbély Attila

tanácsvezető bírónak többször is figyelmeztetnie kellett a tárgyalás résztvevőit. Szópárbaj alakult ki egyebek mellett

Somorjai László

és

Hegedűs Soma

sértettek jogi képviselője,

Dániel Péter

, valamint a tanúként megidézett

Sz. Attila

, a Magyar Sziget Fesztivál egyik rendezője között is. Az ügyvéd a tanútól tudakolta azt is, hogy a Magyar Szigeten faji kérdésekről szoktak-e beszélni, illetve hogy a zsidóságról hallott-e, mire Sz. Attila úgy válaszolt, hogy "sajnos, igen". A folytatódó szócsata miatt a bíró kérte, maradjanak a vád tárgyánál, amihez Dániel Péter hozzáfűzte: a vád tárgya az, hogy rasszista módon fenyegettek két riportert. A tárgyalás november 19-én folytatódik a perbeszédekkel, és akkor várhatóan ítélethozatalra is sor kerül.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.