Közélet

Éjszakai tüntetés a mórahalmi rendőrség előtt a gyilkos románok miatt + FOTÓK

Éjszakai tüntetés a mórahalmi rendőrség előtt a gyilkos románok miatt + FOTÓK

2012. október 24., szerda
Éjszakai tüntetés a mórahalmi rendőrség előtt a gyilkos románok miatt + FOTÓK

Több százan – főként a Jobbik szervezésében a településre érkezők – tüntettek a mórahalmi rendőrség előtt, mivel tegnap két román, cigány származású vendégmunkás megölt egy helyi gazdát. A párt részéről elhangzott, hogy már hónapok óta próbálják felhívni a figyelmet a Homokhátságon dolgozó sok ezer illegális vendégmunkásra és a körükben jelen lévő bűnözés veszélyeire.

Buszokkal még Budapestről is érkeztek résztvevők az október 23-i ünnepségek köré szervezett megmozdulásokról Mórahalomra, ahol a román vendégmunkásokhoz köthető bűnesetekre igyekezett ezzel a spontán tüntetéssel a radikális párt felhívni a figyelmet. „Nem egy csatornán,

sajtónyilatkozatban

, legutóbb pedig Zákányszéken egy lakossági fórumon beszéltünk a Homokhátságon illegálisan dolgozó és tartózkodó román, főként cigány származású vendégmunkások által elkövetett garázdaságokról, lopásokról és más bűncselekményekről. Mórahalmi nagygazdák hívják be ezeket az embereket, akik nagyon olcsó munkaerőt jelentenek nekik a földeken, jelenleg több ezerre tehető a számuk. A nagy tömegével betelepült románok 90 napos tartózkodási engedéllyel vállalnak feketén munkát, akár évekig is, és egyre elszaporodtak a Homokhátságon elkövetett lopások, betörések, melyek nagyrészt a román, többségében cigány származású vendégmunkásokhoz köthetők. Minden esetben felvetettük, hogy addig söprik szőnyeg alá ezt a problémát, míg az emberéletet nem követel. És sajnos ez kedden bekövetkezett, de nem kellett volna eddig eljutnunk. Most azért jöttünk a mórahalmi rendőrség elé demonstrálni, mert míg az utakon fokozott az ellenőrzés, addig ezt a munkát nem végzik el, nem számolják fel a román betelepültek bűnözését. Ha kell, hetente tartok sajtótájékoztatót ezután, folyamatosan a nyilvánosság előtt tartom az ügyet, míg meg nem oldódik” – nyilatkozta portálunknak

Tóth Péter

a Jobbik megyei és szegedi elnöke, aki maga is a helyszínre érkezett, megyei képviselőtársával,

Toroczkai Lászlóval

együtt vezette a tüntetést.

Nógrádi Zoltán,

a település polgármestere - ahogy fotóinkon is látszik - a demonstrálókat távozásra kérte fel, ők ennek ellenére meglátogattak egy olyan gazdaságot is, ahol Maros megyei romák dolgoznak. Az ott élő egyik férfi elmondása szerint több hónapja bejelentett munkásként dolgoznak a telepen. A demonstráció a helyszínen békésen ért véget.

Bilincsben a gyilkosok és a felbujtó

Ahogy arról a rendőrség közleményében beszámolt, egy nő jelentette be 2012. október 22-én délelőtt, hogy holtan találta rokonát annak mórahalmi tanyájában. A helyszínen talált nyomok a rendőröket az egyik szomszéd tanyába vezették, ahonnan előállítottak egy 24 éves román állampolgárt, aki részletes beismerő vallomást tett. Társát, egy 34 éves szintén román férfit Mórahalom belterületén kerékpározás közben fogták el az egyenruhások. Egy harmadik, szintén a szomszédos tanyában élő férfi a kocsmában javasolta a gyanúsítottaknak, hogy rabolják ki az idős embert, mivel otthonában állítólag nagyobb mennyiségű készpénzt tart. A 30 éves román állampolgárt így felbujtóként elkövetett rablás bűntette megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki a nyomozók. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság mindhárom gyanúsítottat őrizetbe vette és kezdeményezte előzetes letartóztatásukat – áll a közleményben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.