Közélet

B. Nagy november 15-ig határozatot hoz - csak Szegeddel nem sikerült megállapodni + FOTÓK

B. Nagy november 15-ig határozatot hoz - csak Szegeddel nem sikerült megállapodni + FOTÓK

2012. október 31., szerda
B. Nagy november 15-ig határozatot hoz - csak Szegeddel nem sikerült megállapodni + FOTÓK

Hiába várta szerda délután fél ötig B. Nagy László Szeged polgármesterét, Botka László nem jelent meg a szegedi járás kialakításával kapcsolatos megállapodás aláírására. A kormánymegbízottnak nincs mérlegelési lehetősége, november 15-ig határozatot hoz az ügyben, hogy a Szegedi Járási Hivatal januárban megkezdhesse működését.

Csongrád megye hatvan települése közül egyedül Szegeddel nem tudott megállapodást kötni a Csongrád Megyei Kormányhivatal a járások kialakítása kapcsán. A határidő október 31-e, szerda volt, amit ünnepélyes szerződéskötéssel zártak a megyeházán, ahol

B. Nagy László

kormánymegbízott tíz település polgármesterével írta alá a szerződést. A szegedi közgyűlés rendkívüli ülésen hozott döntését jogszabályellenesnek tartja B. Nagy László, s a kormányhivatal törvényességi főosztálya már el is kezdte a felülvizsgálatot ez ügyben. Mint ismeretes, a közgyűlés rendkívüli ülésén

olyan határozatot fogadtak el

egy szocialista politikus tartózkodásával, ellenszavazat nélkül, melyben az átszervezéssel kapcsolatos felmerülő igazolt és indokolt költségek megfizettetné a szegedi önkormányzat a kormányhivatallal.

Ahogy megírtuk,

szimpla politikai játéknak titulálta a kormánymegbízott a közgyűlésen történteket, s a szerdai ünnepélyes szerződéskötések után megismételte, illuzórikus, hogy a szegedi önkormányzat pénzt kér az átszervezéssel kapcsolatos költségekért. Hangsúlyozta, a jogszabály nem teszi lehetővé, hogy fizessen a kormányhivatal, hiszen ez nem egy visszterhes adásvételi szerződés. A magyar nemzet tulajdonát képező állami és önkormányzati tulajdon közötti használatot érinti a változtatás.

„Nem engedem meg, hogy Szeged járás lakossága ne kapja meg azt a szolgáltatást, amit az ország összes járási hivatalában megkapnak az állampolgárok” – szögezte le B. Nagy László. Megjegyezte, biztos abban, hogy jobb minőségű szolgáltatást tudnak nyújtani a januártól felálló járási hivatalok, hiszen létszámproblémák is akadtak a jelenlegi feladatellátásban. „Holnaptól nekem nem lesz módom és lehetőségem megegyezi a várossal, rendeleti úton kell szabályozni a kérdést, és nem ajánlhatok fel semmilyen csereingatlant” – utalt az eredeti ajánlatra, melyben egy Bal fasori irodaházban adtak volna helyet a Huszár utcai épületből kiköltöző önkormányzati feladatot ellátó irodáknak. Portálunk kérdésére B. Nagy László leszögezte, ő tartja az ígéretét, vagyis a Huszár utcai épületből nem kell kiköltöztetni például a választási pincét, ezt tartalmazni fogja az a határozat, amit a városhoz eljuttat, ingyenesen használhatják továbbra is azokat a helyiségeket. „Mondhatnám, hogy költözzenek ki, de amit egyszer megígértem, úgy gondolom, illik betartani. Nem tehetek róla, hogy ez történt Szegeden, mi a jó megoldást akartuk” – tette hozzá. A kormánymegbízott nem érti Szeged hozzáállását, az egész megyében csak Botka László gondolta úgy, hogy pénzt kér, s politikai szempontokat is figyelembe vesz. „Szocialista vezetésű városok polgármesterei is itt voltak, aláírták a szerződést, van, amelyikük még anyagi áldozatot is fölajánlott azért, hogy az ottani járási székhely még színvonalasabb legyen. Fölfogták, hogy ez nem rólunk szól, nem a polgármesteri hivatalokról szól, hanem a lakosság kiszolgálásáról” – közölte. A megyeházán Csongrád, Makó és Szentes polgármesterei mellett Ambrózfalva, Csanádalberti, Ásotthalom, Fábiánsebestyén, Magyarcsanád, Pitvaros és Székkutas vezetőjével írták alá a járási rendszer kialakításához szükséges szerződést.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.