Közélet

Törvénymódosítás kell a sérült gázvezeték okozta balesetek miatt

Törvénymódosítás kell a sérült gázvezeték okozta balesetek miatt

2012. szeptember 26., szerda
Törvénymódosítás kell a sérült gázvezeték okozta balesetek miatt

A sérült gázvezeték miatti esetek magas száma miatt törvénymódosítást tart szükségesnek az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) - közölte a szervezet szóvivője szerdán az MTI-vel.

Petróczi Tímea

tűzoltó őrnagy közleménye szerint az OKF egyeztetéseket kezdeményezett a vonatkozó jogszabályok módosításáról az érintett hatóságokkal a preventív szabályok megteremtése, valamint az esetleges szankciók visszatartó erejének növelése érdekében. Kiemelte: csak július óta a tűzoltók csaknem száz, a gázvezeték sérülése miatt bekövetkezett esetnél avatkoztak be. Ebben a munkában 220 tűzoltóautó és több mint 850 tűzoltó vett részt, illetve több mint hatszáz embernek kellett ideiglenesen elhagynia az otthonát. A többségében emberi mulasztás miatt keletkező károk a szabályok betartásával és nagyobb odafigyeléssel megelőzhetők lennének - hangsúlyozta a szóvivő. A káresetek döntő többsége emberi mulasztásra vezethető vissza, leggyakrabban a géppel történő munkavégzéskor sérül a vezeték, és indokolt esetben a tűzoltó-parancsnokság köteles feljelentést tenni a rendőrségen - írta. Tavaly március óta 350, a gázvezeték sérülésével járó esetnél kellett beavatkozniuk a tűzoltóknak, az esetek 65 százalékában vetődött fel bűncselekmény gyanúja. A közlemény szerint egyértelműen látható, hogy emelkedik az esetek száma, így érezhető a vonatkozó jogszabályok módosításának szükségessége.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.