Közélet

Navracsics: meg kell védeni az értékeinket

Navracsics: meg kell védeni az értékeinket

2012. szeptember 27., csütörtök
Navracsics: meg kell védeni az értékeinket

A nemzetek versenyében akkor tudunk helytállni, ha megvédjük helyi értékeinket - mondta Navracsics Tibor Herenden, a Polgármesterek a nemzeti értékek védelméért elnevezésű fórumon csütörtökön.

A miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter a herendi manufaktúra konferenciatermében elmondott köszöntőjében felidézte: 85 évvel ezelőtt született az a törvény, amely létrehozta a Collegium Hungaricumot azzal a feladattal, hogy külföldön védje a magyar szellemi vívmányokat, külföldre közvetítse a magyar szellemi örökséget. Az akkor létrehozott ösztöndíjrendszer ma is él, lehetőséget adva a fiataloknak, hogy más országokkal ismerkedjenek - tette hozzá. A politikus azzal folytatta: idén az Országgyűlés elfogadta a hungarikumtörvényt, amely már nemcsak a magyar szellemi, hanem a tárgyi emlékeket is védi. Azt az örökséget, amely megkülönböztet, kiemel bennünket a többi nemzet közül, és amelyekre büszkék lehetünk. Ezen értékek hosszú listájából a herendi porcelánt és a tokaji bort említette példaként. Mint mondta, a jogszabály megalkotásával nem ér véget a folyamat, kinyílnak a lehetőségek, hiszen a nemzetek versenyében akkor tudunk helytállni, ha a helyi értékeket meg tudjuk védeni. A mi feladatunk, hogy ezeket az értékeket gondozzuk, az önöké, hogy a helyi értéktárak létrejöjjenek és fennmaradjanak - mondta a polgármesterek előtt

Navracsics Tibor

.

Horváth Zsolt

fideszes országgyűlési képviselő, a törvény egyik előkészítője, aki 2008-óta szervezi Veszprémben a hungarikummozgalmat, arról beszélt, hogy a hungarikumtörvény elfogadásához kormányváltásra volt szükség. Mint mondta, ezt a fórumot azért szervezte, hogy a települések vezetői első kézből értesüljenek a helyi értéktárak létrehozásának lehetőségeiről.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.