Közélet

MSZP: Többkulcsos adóra és hiteles kormányzásra van szükség

MSZP: Többkulcsos adóra és hiteles kormányzásra van szükség

2012. szeptember 30., vasárnap
MSZP: Többkulcsos adóra és hiteles kormányzásra van szükség

Többkulcsos személyi jövedelemadóra, hiteles kormányzásra és a feketegazdaság visszaszorítására van szükség Magyarországon - mondta sajtótájékoztatóján Gúr Nándor vasárnap Budapesten. Az MSZP alelnöke szerint így akár 1000 milliárd forinttal is bővülhetne a kormányzat gazdasági mozgástere.

Gúr Nándor

- aki Országgyűlés foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának szocialista elnöke - bírálta a Munka törvénykönyvének megváltoztatását, az egykulcsos személyi jövedelemadó rendszerét, az adójóváírás kivezetését, valamint a családtámogatási rendszert, amely álláspontja szerint csak a tehetőseknek kedvez. Az MSZP alelnöke hozzátette: a kormányváltás óta évenként 4-4 százalékkal csökkentek a reálbérek. Az ellenzéki politikus elismerte, hogy jelenleg több munkavállaló van, mint a kormányváltáskor volt, ám álláspontja szerint ez a közfoglalkoztatás mértékének dinamikus növekedéséből adódik. Több érintett kevesebbet keres - fogalmazott a politikus. Gúr Nándor hozzátette: a 15-24 éves pályakezdő korosztály munkanélküliségi rátája csaknem 30 százalékos. A tartósan, több mint egy éve álláskeresők aránya csaknem 50 százalékos, több mint felük pedig már semmilyen ellátást sem kap - emlékeztetett. Az MSZP alelnöke kifogásolta, hogy a minimálbér jelenlegi összege kevesebb, mint 61 ezer forint, a közfoglalkoztatási minimálbér pedig 47 ezer forint. Számításai szerint eközben az egy főre eső létminimum idén csaknem 90 ezer forint. A megoldások között a Fidesz-kormány távozását, a személyi jövedelemadó többkulcsossá tételét, a csaknem 20 százalékos feketegazdaság kifehérítését és a hiteles kormányzás szükségességét említette. Álláspontja szerint ezek a lépések összesen 1000 milliárd forintos gazdasági mozgásteret biztosítanának. Az ellenzéki politikus bejelentette: az MSZP hamarosan elkészíti növekedésorientált, valós foglakoztatás-bővülési folyamatot eredményező, és igazságos adórendszert tartalmazó gazdasági programját. Az ellenzéki párt a hátrányos helyzetű térségek szolidaritáson alapuló támogatási rendszerét kívánja működtetni, amely serkenti a gazdaságot. Az MSZP október 9-én hozza nyilvánosságra kelet-magyarországi regionális programját, amelyet ezután társadalmi vitára bocsát. Év végéig bemutatják a többi régióra vonatkozó programjukat és a teljes gazdasági programot is nyilvánosságra hozzák. Az MSZP jövő tavaszra készíti el részletes programját, 2013 késő őszén, 2014 kora tavaszán pedig választási programot hirdetnek – mondta el az MTI kérdésére az ellenzéki párt alelnöke.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.