Közélet

Megszüntetik a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalt (FRISSÍTVE)

Megszüntetik a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalt (FRISSÍTVE)

2012. szeptember 6., csütörtök
Megszüntetik a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalt (FRISSÍTVE)

Megszűnik a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) a kormány döntése értelmében, azt azonban egyelőre nem tudni, mikori hatállyal fejezi be tevékenységét az intézmény, és mi lesz a munkatársakkal. Hammerstein Judit, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) kultúráért felelős helyettes államtitkára az MTI-nek azt megerősítette, hogy a kormány kedden tárgyalt a KÖH-ről.

Hammerstein Judit azt mondta, hogy az államtitkárság a kormányhatározat közzétételét követően ad információt az ügyben. A KÖH megszüntetéséről szóló hírt az Index közölte, a hivatal megszűnésének tényét a KÖH-höz közel álló források az MTI-nek megerősítették. Az MTI megkeresésére a KÖH-ben nem nyilatkoztak az ügyről. A portál információi szerint a döntést a jövő héten jelentik be. Az Index kormányzati körökből szerzett értesülései szerint a keddi kormányülésen döntöttek a KÖH megszüntetéséről. Az írás szerint a munkatársak egy része az Emberi Erőforrások Minisztériumához, másik része a Belügyminisztériumhoz kerül, sokaknak azonban felmondanának. A hivatal feladata a műemlékek felkutatása és védelme, ezen belül például, hogy ellenőrizze: a beruházások az örökségvédelmi törvénynek megfelelően történnek-e. Az Index információi szerint ez a tevékenység szúrta a szemét ingatlan-befektetőknek és önkormányzatok vezetőinek, amely a szervezet két éve tartó leépítéséhez, majd mostani megszüntetéséhez vezetett. Az írás szerint nehézséget jelentettek a KÖH régészeti feltárásai, amelyeket kötelezően kellett elvégezni a régészeti lelőhelyeken tervezett beruházásoknál. A portál úgy tudja, hogy legutóbb kormányzati szinten okozott problémát a kecskeméti Mercedes-gyár építésének helyszínén végrehajtandó régészeti feltárás. A megyei múzeum ugyanis 2,8 milliárd forintos régészeti feltárást irányzott elő, amellyel a KÖH-höz mint engedélyező hatósághoz kellett volna fordulnia. Mint az Index írja, a KÖH megszüntetésének érdekessége, hogy két hónapja nevezték ki a hivatal élére Cselovszki Zoltánt, aki 2000-től 2002-ig már vezette a hivatalt. Tevékenységéhez köthető a KÖH létrejötte az Országos Műemlékvédelmi Hivatal és a Kulturális Örökség Igazgatósága összevonásával. A portál felidézi, hogy a műemlékvédelmi szervezetet két éve kezdték leépíteni, a műemléki felügyelőket áthelyezték a megyei és kerületi kormányhivatalokhoz. Júliustól a KÖH és a kormányhivatalok égisze alatt működő örökségvédelmi irodák elveszítették építéshatósági jogkörüket és szakhatóságként vesznek részt az engedélyezésben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.