Közélet

Markó: a kisebbségi törvény nem kisebbségi hatóság

Markó: a kisebbségi törvény nem kisebbségi hatóság

2012. szeptember 23., vasárnap
Markó: a kisebbségi törvény nem kisebbségi hatóság

A romániai kisebbségi törvényt külön kell választani a kisebbségi hatóság kérdésétől: ez utóbbit létre lehetne hozni egy külön jogszabállyal, de nem a kisebbségi törvénnyel - vélekedett Markó Béla szenátor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke.

Az RMDSZ vasárnapi hírlevele szerint a politikus az Erdély Televízió meghívottjaként fejtette ki álláspontját a romániai magyar közéletet foglalkoztató kérdésekben.

Markó

annak kapcsán beszélt a kisebbségi törvényről, hogy a nem magyar kisebbségek parlamenti frakciója - sajtóértesülések szerint - különalkut kötött a Bukarestben kormányzó Szociál-liberális Szövetséggel (USL) a jogszabály egy szeletének elfogadásáról. Az RMDSZ is úgy tudja: olyan törvényszöveg elfogadására készülnek, amelyben már nem szerepel a kulturális autonómia. Markó kifejtette: a többi kisebbségi közösség képviselőinek a kisebbségi hatóság létrehozása jelent prioritást, míg a magyar érdekképviselet a kulturális önrendelkezést tartja legfontosabbnak. A szenátor szerint e hatóság létrehozására a legjobb megoldás a jelenlegi Etnikumközi Viszonyok Hivatalának megerősítése lenne, de külön intézményt is létre lehetne hozni egy erre vonatkozó jogszabállyal. Mindezt azonban Markó szerint nem a kisebbségi törvény révén kell rendezni. Az RMDSZ álláspontja szerint a kisebbségi törvénynek kötelezően tartalmaznia kell a kulturális autonómiát, amely döntési jogokat adna a kisebbségeknek iskolai és művelődési intézményekkel kapcsolatban. "Ha a törvényt enélkül fogadjuk el, akkor az nem kisebbségi törvény" - idézi az RMDSZ hírlevele Markó nyilatkozatát. Az RMDSZ volt elnöke a MOGYE-ügyre is kitért, cinikus és veszedelmes magatartásnak minősítve azt, hogy egyesek a "pálya széléről bekiabálva" bírálják a szervezetet, amiért nem kért a románokéval azonos számú fizetéses helyet a magyar felvételizők számára. "Most nem mi osztjuk a helyeket sem a MOGYÉ-n, sem másutt. Próbálunk közbenjárni, hogy ne romoljon a helyzet, hanem esetleg javuljon. Most annyit sikerült elérni, hogy nulla hely helyett húsz fizetéses helyet szereztünk" - mutatott rá Markó, arra emlékeztetve a szövetség bírálóit, hogy az RMDSZ rendkívül kemény volt a MOGYE ügyében. "Tavasszal azt mondtuk: vagy megoldódik az egyetem helyzete, vagy hátat fordítunk a kormánynak. Nos, miután az RMDSZ nem engedett a 48-ból, tulajdonképpen ebbe bele is bukott a kormány" - mondta Markó Béla az Erdély Televízió műsorában.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.