Közélet

B. Nagy: Kulturális központtá válik az ópusztaszeri emlékpark

B. Nagy: Kulturális központtá válik az ópusztaszeri emlékpark

2012. szeptember 30., vasárnap
B. Nagy: Kulturális központtá válik az ópusztaszeri emlékpark

B. Nagy László Orbán Viktor miniszterelnökkel közösen avatta fel a Nemzeti Összetartozás Emlékművét Ópusztaszeren. A Csongrád megyei kormánymegbízott szerint a szobor csak kezdete egy milliárdos fejlesztésnek, mely komoly nemzetközi események színterévé teszi az emlékparkot.

- 98 fő tett állampolgári esküt szombaton Ópusztaszeren, az emlékparkban. Itt elmondani az eskü szövegét, majd elénekelni a Himnuszt egészen más, mintha egy intézmény falai között tették volna ugyanezt a frissen avatott magyar állampolgárok...

- Úgy gondolom, hogy ennél alkalmasabb hely nincs is az országban. A honfoglaló magyarok első gyűlésének a színhelyén vagyunk, ahol a történelmünk igen jelentős momentumai zajlottak le. Ráadásul több eseményt is szerveztünk Szent Mihály-nap alkalmából, melyek kimondottan jelentősek a magyarságtudat szempontjából, úgyhogy ez a legjobb időzítés és a legjobb hely is egyben ehhez az állampolgári eskütételhez. Ennyi érdeklődőre mi sem számítottunk, főleg azt figyelembe véve, hogy az ünnepség szervezése alig két-három héttel ezelőtt kezdődött csak meg. Csaknem százan érkeztek, határainkon túlról is, akik fontosnak tartották itt letenni esküjüket.

- A rendezvény egyik fő eseményeként felavatott Nemzeti Összetartozás Emlékmű ugyanúgy szól határon innen és túl élő magyarokhoz is. Mit jelképez a szobor?

- A magyar államiság sikere az összetartásban rejlik, ezt a határon is átnyúló összefogást hangsúlyozza az emlékmű. Itt Ópusztaszeren a múltnak állítottunk emléket, de ez egyben a jövőbe is mutat. Maga a park is a jövő felé tekint, számos fejlesztés van tervben. Kiemelt nemzeti emlékhellyé, kulturális központtá, komoly nemzetközi események színterévé szeretnénk tenni a közeljövőben - még jobban, mint eddig.

- Elárulna ezekről a fejlesztésekről néhány konkrétumot?

- Augusztusban született döntés egy igen jelentős, 1 milliárd 80 millió forintos fejlesztésről. A bejáratot tervezzük átalakítani, emellett közösségi tereket is létrehozunk, amely több száz fős rendezvényeknek adhat majd helyet. Kibővül a Rotunda is, az irodai részeket átalakítva még több helyet biztosítanak majd a kiállításoknak. A tervek szerint ezzel a fejlesztéssel teljesen megváltozik majd a park bejárat felőli oldala. Fontosnak tartom kiemelni, hogy egy új látogatói központ létesül, amely azon túlmenően, hogy a 21. századi technika vívmányait felhasználva hozza a fiatalok számára is élményszerű közelségbe a honfoglalás idöszakát és a kora középkor Magyarországát, végre csökkent azon a hátrányon is, hogy a park leginkább csak jó idöben tud maradandó élményekkel szolgálni. Ópusztaszer az új szobor, a Feszty-körkép és a hamarosan megvalósuló fejlesztés által a magyar történelem és a népi hagyományok élő történelemkönyvévé válhat, és olyan hellyé, ahol minden magyar embert megérinthet a nemzeti összetartozás érzése.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.