Közélet

Rétvári: évről évre nő a számítógépes támadások száma

Rétvári: évről évre nő a számítógépes támadások száma

2012. szeptember 17., hétfő
Rétvári: évről évre nő a számítógépes támadások száma

Évről évre nő a kibertámadások száma Magyarországon, bár ezek nagyobb része még nagyon kezdetleges - mondta Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára hétfőn a fővárosban egy konferencián.

Az államtitkár kijelentette: bár a támadások kezdetlegesek, de már Magyarországon is megjelentek nemzetközi kiberbűnözői csoportok, mint például az Anonymus. Az államnak energiát kell fordítania a probléma kezelésére, és elsősorban a megelőzésére, ezért fel kell mérni az információbiztonság szintjét, a stratégiai pontokat pedig védeni kell - fűzte hozzá. A kormány komoly lépéseket tett a megfelelő jogszabályi környezet kialakításáért; az új Btk. több paragrafusa a számítástechnikai bűncselekményt szabályozza, és egy önálló fejezet szól például a tiltott adatszerzésről, és a gyermekek védelmére is új szabályokat állapítottak meg - közölte Rétvári Bence.

Muszlim hackerek támadtak meg egy szentesi honlapot

Hétfő délelőtt angol nyelvű üzenet és arab stílusú zene fogadta a Szentes és Környéke Vízgazdálkodási Társulat honlapjának látogatóit. A támadás oka Alan Roberts amerikai filmrendező nagy vihart kavart iszlámellenes filmalkotása. A honlapon közzétett angol szöveg magyar fordítása: "Az iszlám békét jelent. Mi, muszlimok világszerte békét akarunk. De ti nem akartok békében élni. Ne gondoljátok azt, hogy gyengék vagyunk. Sokkal-sokkal erősebbek vagyunk, mint azt képzelnétek. Ezzel a videóval megsértettétek Törekvésünket, az iszlámot, és szeretett prófétánkat, Mohamedet (áldassék a neve), és megtörtétek a köztetek és köztünk lévő békét." A honlapot nem sokkal később lekapcsolták, majd helyreállították.

Felkai László

, a Belügyminisztérium közigazgatási államtitkára azt mondta: egy társadalom életképességét az bizonyítja, hogy a kihívásokra megfelelő válaszokat tud adni, a kiberfenyegetés pedig nemcsak Magyarország, hanem a világ számára is nagy kihívás. Az államtitkár hangsúlyozta: nem szabad kivételt tenni ebben a kérdésben, és minden "kibertevékenységet", ami nem legális, üldözni kell.

Sztáray Péter

, a Külügyminisztérium biztonságpolitikáért felelős helyettes államtitkára beszédében azt hangoztatta, hogy Magyarországon is nagyon komolyan foglalkoznak már a témával, ez azt mutatja, hogy van igény a "kiberbiztonságra". Megemlítette, hogy október elején újabb konferenciát tartanak a témában, amelyen mintegy 70 ország képviselői és Orbán Viktor miniszterelnök, illetve az EU és a NATO prominensei is jelen lesznek. A helyettes államtitkár szerint a kibertér biztonságát szavatolni kell, de nem szabad engedni, hogy ez az internet szabadságát veszélyeztesse, ugyanakkor hangsúlyozta azt is, hogy nem létezik abszolút szabadság. tehát szabályokra szükség van. A Duna Palotában zajló, kétnapos konferenciát a Belügyi Tudományos Tanács, az Alkotmányvédelmi Hivatal, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, a Nemzeti Nyomozó Iroda, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat, a Nemzeti Védelmi Szolgálat, a Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ, valamint a Terrorelhárítási Központ szakmai támogatásával rendezték.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.