Közélet

Elkészült Ángyán József újabb jelentése a földhaszonbérletről

Elkészült Ángyán József újabb jelentése a földhaszonbérletről

2012. szeptember 20., csütörtök
Elkészült Ángyán József újabb jelentése a földhaszonbérletről

Az állami földhaszonbérleti szerződéseken 100 hektárnál nagyobb földterületet a pályázók 21,2 százaléka nyert, övék lett a földek 81,7 százaléka - állapította meg Ángyán József volt államtitkár Baranya, Borsod és Fejér megyére kiterjedő vizsgálata, amelynek eredményeit a Népszabadság ismertette.

A lap csütörtöki számában azt írta: a földterületek bérbeadásának anomáliájáról készült jelentésből kiderül, az egybefüggő nagyobb területek, több száz hektáros birtokok zöme "néhány Fidesz-közelinek mondott érdekeltséghez került". A vizsgálat a 2012. július 15-i állapotokat tükrözi. Megállapítása szerint kevés kiválasztott osztozhatott hatalmas területeken, miközben a maradék kicsi területeket sokak között dobták szét, a statisztika javítása érdekében. A nyertes pályázók fele a területek 4,2 százalékán "volt kénytelen osztozkodni". Az elemzés szerint a nyertes pályázók között a helyben lakók aránya 29,9 százalék volt, míg az elnyert földterületek arányában mindössze 25,4 százalék jutott a helyben lakóknak. A földügyeket feltáró volt államtitkár 264 nyertes pályázatot vett górcső alá, s vizsgált meg apró részletességgel, felderítve a mögöttük megbújó gazdasági érdekeltségeket, esetleges személyi összefonódásokat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.