Közélet

Együtt ellenőrzik a veszélyes árukat szállítókat

Együtt ellenőrzik a veszélyes árukat szállítókat

2012. szeptember 14., péntek
Együtt ellenőrzik a veszélyes árukat szállítókat

Elsősorban a veszélyhelyzetek megelőzése a célja annak a megállapodásnak, amelyet pénteken írt alá a Csongrád Megyei Kormányhivatal és a megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. A két hatóság a közúti ellenőrzések során működik a jövőben szorosan együtt a veszélyes anyagot szállító járművek vizsgálata során.

Az utóbbi években Nyugat-Európában jelentősen megemelkedett az ipari termelésben a veszélyes anyagok felhasználása, illetve a veszélyes hulladékok keletkezése. Ezek szállítása többnyire tengelyen történik. Csongrád megyén két tranzit útvonal megy keresztül, amelyen jelentős számú szállítójármű halad évente: Röszkén át Szerbia, Nagylakon át pedig Románia - Bulgária irányába, vagy onnan Nyugat-Európa felé utaztatnak a nemzetközi fuvarozással foglalkozó cégek kamionjai. Az ADR a Veszélyes Áruk Nemzetközi Közúti Szállításáról szóló Európai Megállapodás, amely a veszélyes anyagokra és tárgyakra illetve a szállítóeszközökre és a szállításokra vonatkozó előírások egyaránt megfogalmazza. A szabályok ellenőrzésére hazánkban két szervezet, a közlekedési hatóság és a katasztrófavédelem hivatott. A két szervezet megyei vezetői,

Szatmári Imre

tűzoltó ezredes, a megyei Katasztrófavédelmi Igazgató,

B. Nagy László

kormánymegbízott, valamint

Szeri István

, a megyei Kormányhivatal Közlekedési Felügyelősége Igazgatója pénteken megállapodást írtak alá a közúti ellenőrzések során történő együttműködésről. Ebben meghatározták a jogszabályoknak megfelelően azokat a konkrét feladatokat és tevékenységeket, amelyeket egy-egy ellenőrzés, vagy eset kapcsán el kell látni. Az együttműködés kiterjed az előírt, vagy a hatóságok bármelyike által kezdeményezett általános vagy kiemelt ellenőrzési akciókra is. Szatmári Imre az aláírás kapcsán elmondta: tapasztalataik szerint az előző évhez képest nem csak az olyan külföldi gépjárművek száma növekedett meg térségünkben, amelyen veszélyes áru szállítása történik, hanem ezek között nagyobb arányban fordulnak elő szállítással kapcsolatos szabálytalanságok. Míg tavaly 23 külföldi járműnél csak 2 esetben találtak hiányosságot, addig az idén ellenőrzött 54 járműből már 14 esetben történt bírságolásra okot adó szabálytalanság. A magyar szállítóknál ugyanakkor csökkent ez az arány, ami azt mutatja, hogy az ellenőrzések követeztében kezd erősödni a jogkövető magatartás. A két hatóság együttes fellépésére azért van szükség, - tette hozzá a parancsnok - mert a gépkocsik műszaki állapota és a pihenőidő betartása ugyanolyan fontos lehet egy esetleges baleset megelőzése szempontjából, mint a veszélyes áru biztonságos szállítása.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.