Közélet

Egyszerű Állam Program, avagy csökkenő adminisztratív költségek

Egyszerű Állam Program, avagy csökkenő adminisztratív költségek

2012. szeptember 25., kedd
Egyszerű Állam Program, avagy csökkenő adminisztratív költségek

Az Egyszerű Állam Program keretében eddig 29 intézkedést hajtottak végre, amelyek közel 100 milliárd forinttal mérsékelték a vállalkozások adminisztratív költségeit - ismertették a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) képviselői kedden, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) rendezvényén.

A tájékoztatás szerint a program elfogadása előtt végrehajtott, továbbá az idén még várható intézkedésekkel együtt összesen 200-250 milliárd forint tehercsökkentésre van esély az év végéig. A program tíz területet jelöl ki, ahol 114 intézkedés révén 500 milliárd forint vállalkozói költségcsökkentést szeretne elérni a kormány.

Szatmáry Kristóf

, az NGM gazdaságszabályozásért felelős államtitkára, aki a BKIK elnöke is, az Egyszerű Állam Workshop címmel megtartott rendezvényen elmondta: eddig főleg ott sikerült eredményeket elérni, ahol a vállalkozói szférából beérkező problémákra koncentrált az államigazgatás. A kormány tudja, hogy az adminisztratív terhek csökkentése komoly versenyképességi előnyt jelent Magyarországnak, s továbbra is számít a vállalkozók javaslataira - hangsúlyozta. További lehetőségeket is vizsgálnak, például, hogy az építési hatóság területén meg lehet-e fordítani az eljárás menetét, ami azt jelentené, hogy ha 30 napon belül nem jelentkezik a hatóság, megadottnak kell tekinteni az engedélyt - ismertette az államtitkár.

Turóczy László

, a nemzetgazdasági tárca versenyképességért felelős helyettes államtitkára rámutatott: Magyarországon kiugróan magasak a vállalkozások adminisztrációs terhei, a GDP több mint 10 százalékára rúgnak, miközben az EU országaiban 3-5 százalék. A vállalkozókkal közösen készített Egyszerű Állam Programot 2011 novemberében fogadta el a kormány. Korábban - bár deklarációk mindig voltak az adminisztrációs terhek csökkentésére - nem került sor strukturált, átfogó, egységes kormányzati beavatkozásra - mondta Turóczy László, aki szerint kidolgozni könnyebb volt a programot, mint végrehajtani. Ennek egyik okát abban látja, hogy a 114 intézkedésért sok tárca felel, emiatt sok koordinációra van szükség. Másrészt az intézkedések végrehajtása sokszor nem triviális megoldásokat igényel, elsősorban nem a jogszabályok módosításával, hanem a hatóság működési gyakorlatának megváltoztatásával lehet eredményt elérni, ami nehezebb. A helyettes államtitkár ismertette: a program első tapasztalatairól tájékoztató készült a kormány számára. A kabinet megerősítette a programot, s a közigazgatási tárca vezetésével felállt egy magas szintű tárcaközi bizottság, amelynek feladata a végrehajtás monitorozása, a végrehajtott intézkedések értékelése, és dönthet is a vitás kérdésekben. A kormány múlt heti ülésén jóváhagyta a program finomhangolására vonatkozó előterjesztést. Erre azért van szükség, mert egyes esetekben alulbecsülték a végrehajtás időigényét, néhány intézkedés pedig mégsem bizonyultak jónak. Ezért módosítottak egyes határidőket, felelősségi köröket, sor került néhány intézkedés tartalmi finomhangolására, illetve törlésére is. Jövő tavaszra újabb intézkedéscsomag készül. A helyettes államtitkár kiemelkedő jelentőségűnek nevezte a vállalkozók tételes adója (kata) és a kisvállalati adó (kiva) bevezetését, amelyek mintegy 25 milliárd forinttal mérsékelhetik a vállalkozói szektor adminisztrációs terheit. Abban bíznak, hogy sokan fogják majd az új adónemeket választani - tette hozzá. Az eddigi intézkedések közül egyebek között kiemelte a bírságbevételek központosítását; az általános hatósági ügyintézési határidő 30 napról 21 napra való csökkentését 2014. január 1-jétől; a gázolaj jövedéki adó visszaigénylési rendszerének átalakítását a mezőgazdaságban, hozzátéve, hogy az élelmiszeriparban és a vendéglátásban is a bürokrácia csökkentésére törekszenek; a fejlesztési célú pályázatok egyszerűsítését, valamint azt, hogy most már nem lehet olyan kormányzati előterjesztést benyújtani, amely nem tartalmaz hatásvizsgálatot arról, hogyan hat a tervezett intézkedés a vállalkozói adminisztratív terhekre.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.