Közélet

Csongrád megyében jól haladnak a járási rendszer kialakításához szükséges tárgyalások

Csongrád megyében jól haladnak a járási rendszer kialakításához szükséges tárgyalások

2012. szeptember 26., szerda
Csongrád megyében jól haladnak a járási rendszer kialakításához szükséges tárgyalások

Jól haladnak a tárgyalások a leendő járási kormányhivatalok és az önkormányzatok között az ingó és ingatlan vagyonnal, illetve a munkaerő átadás-átvétellel kapcsolatban Csongrád megyében - közölte a megyei kormányhivatal vezetője szerdán Szegeden.

B. Nagy László

a Csongrád Megyei Államigazgatási Kollégium üléséről tartott sajtótájékoztatóján elmondta: néhány önkormányzattal már megtörtént a megállapodás, másokkal átlagosan 70-80 százalékos a készültség. A kormány döntése értelmében január 1-jétől 175 vidéki járási és 23 fővárosi kerületi hivatal kezdi meg működését. A járási kormányhivatalokban - hasonlóan a megyei kormányhivatalokhoz - az állami szolgáltatásokat vehetik igénybe az ügyfelek. Az új szervezet átveszi az önkormányzatoktól a törvény által eddig hozzájuk rendelt állami hatásköröket az ehhez szükséges személyi és tárgyi feltételekkel együtt, és a járási kormányhivatalhoz tartoznak majd ezentúl a megyei kormányhivatalok területi szervei is. Országosan mintegy tízezer embert vesznek át a járási hivatalok január 1-jével, költségvetésük 43,6 milliárd forint lesz. Csongrád megyében hét járási központ lesz: Szegeden, Hódmezővásárhelyen, Szentesen, Csongrádon, Makón, Kisteleken és Mórahalmon. A tárgyalásokon a településvezetők leginkább a megmaradó feladatok finanszírozásával kapcsolatos kérdéseiket fogalmazzák meg, a másik nagy terület az oktatás - mondta el B. Nagy László. Hozzátette: utóbbival kapcsolatban az önkormányzatoknak szeptember 30-ig kell jelezniük, hogy vállalják-e a feladatot. A hivatalok vezetői posztjaira is folyamatosan érkeznek a jelölések, és folynak az egyeztetések. Azt szeretnék, ha mindenkinek megfelelő szakmai jelöltek vennék át az irányítást - mondta a kormánymegbízott. A tervek szerint az állami feladatok fokozatosan kerülnek át a járási hivatalokba. Az államigazgatási feladatok ellátását szolgáló ingó és ingatlan vagyon a helyi önkormányzatok tulajdonából 2013. január 1-jével a magyar állam ingyenes használatába kerül.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.