Közélet

Átadták a hódmezővásárhelyi Bessenyei-központot

Átadták a hódmezővásárhelyi Bessenyei-központot

2012. szeptember 1., szombat
Átadták a hódmezővásárhelyi Bessenyei-központot

A Bessenyei Ferenc pályáját megelevenítő kiállítással és gálával megnyílt pénteken este Hódmezővásárhely megújult és kibővített, a színészóriás nevét viselő művelődési központja.

A központ átadása nemcsak a hódmezővásárhelyiek, hanem az egész ország ünnepe - mondta avatóbeszédében

Lázár János

(Fidesz), a Miniszterelnökséget vezető államtitkár, a térség országgyűlési képviselője. Ünnep azok számára, akik hisznek abban, hogy még léteznek olyan közösségek, akik készek és képesek áldozni a kultúráért és a művészetért - tette hozzá. "A hódmezővásárhelyiek abban hisznek, hogy a kultúrával, a műveltséggel, a képzőművészettel az ember jobbá tehető. Mi ezt hirdetjük, és kívánjuk is Magyarország minden polgárának" - hangsúlyozta a politikus, aki

Bessenyei Ferencről

mint a XX. század legnagyobb magyar színészéről és Hódmezővásárhely számára a legkedvesebb színművészről beszélt. A Bessenyei Ferenc Művelődési Központ 1,2 milliárd forintos beruházás során, uniós támogatással újították föl. Az alapjaitól megújult, műemléki védettség alatt álló -

Janáky István

tervei alapján készült - épület a második világháborút követően, 1947 és 49 között a szocreált megelőzően virágzó magyar építészeti modernizmus egyik legszebb példája. A központ egy új, 870 négyzetméteres hasznos alapterületű szárnnyal bővült, ahol táncstúdió, valamint a zeneiskola egy részlege kap helyet. A rekonstrukció terveit Janáky István fiai készítették. A központ a 4,2 milliárd forintos összköltséggel megvalósuló Tornyai János Kulturális Városnegyed legfontosabb eleme.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.