Közélet

A nemzeti összetartozás jegyében avatnak emlékművet Ópusztaszeren + VIDEÓ

A nemzeti összetartozás jegyében avatnak emlékművet Ópusztaszeren + VIDEÓ

2012. szeptember 20., csütörtök
A nemzeti összetartozás jegyében avatnak emlékművet Ópusztaszeren + VIDEÓ

Szeptember 29-én, Szent Mihály napján a jeles nap hagyományait ápoló Szent Mihály-napi Forgatagon valódi országos pásztortalálkozóval, iparosmesterekkel, Mihály-napi vásári hangulattal, várják az Ópusztaszeri Emlékparkba a látogatókat. A rendezvényen való részvétel és előzetes regisztrációval a Feszty-körkép megtekintése ezen a napon ingyenes.

Szent Mihály napja a gazdasági év fordulója. A pásztorok ilyenkor adtak számot a rájuk bízott jószágokról. A hagyomány szerint Szent György napkor legelőre hajtott állatokat Mihály napján hajtották vissza a falvakba. Ekkor számoltatták el, szegődtették újra a pásztorokat, ekkor fizették ki őket.

A Szent Mihály-napi Forgatag keretei között kerül sor a Nemzeti Összetartozás Emlékművének avató ünnepségére, melynek díszvendége

Orbán Viktor

miniszterelnök. Történelmi emlékhelyünkön ennek tiszteletére ökumenikus istentiszteletet tart

Böjte Csaba

ferences szerzetes és

Orosz Attila

bácskai református esperes a szeri monostor romjai között, illetve állampolgári eskütételre is sor kerül az Árpád-emlékműnél. Az ünnepséget követően fellép a Magyar Állami Népi Együttes és a Kormorán is. Szent Mihály napján valódi pásztorünnep elevenedik meg az ópusztaszeri skanzenben, ahol a hagyományokhoz híven lesz még szőlőspréselés, hordózás és mustkóstolás is. Az iparosmesterek portékáikkal a híres Mihály-napi vásárok hangulatát is megidézik. Munka közben ismerhetik meg a kádár, csipkeverő, papucsos, szappanfőző, vagy épp a szakajtókötő feledésbe merült mesterségét. A Hortobágyról, Kiskunságról, Észak-Magyarországról, az egész ország területéről hívtak pásztorokat a szervezők. A látogatók belekóstolhatnak a pásztorok által készített bográcsos étkekbe, s ízelítőt kaphatnak az igazi pásztorvirtusból. Lesz finom slambuc, lebbencs és pásztortarhonya, a vendégek kipróbálhatják a pányvadobást, karikás ostort, vagy a botos nyúlütést. Lesz magyar terelő pásztorkutyák bemutatója és rackakörmölés is. http://www.youtube.com/watch?v=eQ0RA7304Zo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.