Közélet

Társadalmi munkában szépül a szegedi romák irodaháza + FOTÓK

Társadalmi munkában szépül a szegedi romák irodaháza + FOTÓK

2012. augusztus 27., hétfő
Társadalmi munkában szépül a szegedi romák irodaháza + FOTÓK

Szeptemberben már kezdődnek a tanodai programok

Harmadik hétvégén folyt a munka a Szegedi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat újonnan kapott irodahelyiségében. A 150 négyzetméteres, Rákóczi utcai ingatlant a roma közösség tagjai takarítják, meszelik az irodákat, tantermeket, glettelik, csiszolják, festik a nyílászárókat, egyszóval csinosítják, szépítgetik, lakályossá teszik új székhelyüket.

A humán szolgáltató, családsegítő központnak az irodája volt egykoron ez a Rákóczi utcai épület, amit a romák irodának kaptak meg. A városvezetés által biztosított épület sokkal jobb munkalehetőséget kínál a roma közösségek számára, ahol meg tudják valósítani programjaikban szereplő terveiket. Elnöküktől,

Nagy Mihálytól

megtudtuk, mielőbb el szeretnék indítani a tanodát, ahol különböző szakköröket (művészeti, zenei, színi, számítógépes, varró tanfolyamokat) látogathatnak majd az érdeklődő fiatalok. A felnőttek számára felvilágosító és tanácsadó előadásokat szerveznek. Az egyeztetések a munkaüggyel, a szociális irodával, a Védőernyő Alapítvánnyal és az adóhivatallal folyamatban vannak. Fiatal lányoknak, asszonyoknak klubfoglalkozásokat indítanak, a háztartástan alapjait ismertetik meg velük, a gyerekeknek pedig a legkülönfélébb kulturális és sportfoglalkozásokat tartanak. A tanodában tehát nem csak felzárkóztatást elősegítő munka folyik, hanem tehetséggondozás is. Az iroda épülete alapos felújításra szorul, ezért az IKV segítségül festéket ajánlott fel, az eszközöket (ecsetet, hengert, dörzspapírt stb.) viszont a roma közösségnek kellett megvásárolnia. A leendő tanodás gyerekek nagy százalékban itt vannak és segítik a munkát csakúgy, mint a szülők, ismerősök, hozzátartozók, hiszen, mint mondják, a sajátjukat szépítik. Mindent egyedül csinálnak, mester nem járt náluk.

A roma fiatalok se kallódjanak el

A Szegedi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat elnöke ugyancsak kivette a részét a munkából. Azt tervezi, szeptember 7-re, péntekre elkészülnek a munkálatokkal, s birtokba vehetik az irodát, s addigra a tanoda végleges terve is kikristályosodik. Eleinte a tanárok társadalmi munkában dolgoznak, majd szeptemberben a közösség pályázik a tanoda üzemeltetésére (a remények szerint nyernek is), így később az oktatók megfelelő díjazására is lesz pénz. Nagy Mihály szerint a jelenlegi oktatási rendszer valójában nem segít a nagy hátránnyal küzdő gyerekeknek. A segítségüket önzetlenül felkínáló tanárok belátták, tenni kell valamit azért, hogy tényleg valamennyire fölzárkózzanak a roma fiatalok, s ne kallódjanak el. Legalább végezzenek el egy jó szakmát, középiskolába járjanak, hiszen ez nagy lehetőség a tanulni vágyók számára. Rácz László színész, a nemzetiségi önkormányzat alelnöke ugyancsak megerősítette, a tanodai programokat mindenképpen előnyben szeretnék részesíteni. Terveznek dob-, szintetizátor - és gitároktatást, a roma asszonyokat pedig valamilyen szakmára megtanítani gyékénykötéstől kezdve a varrásig. Ennek a feltételeit önerőből és hatalmas segítséggel – úgy tűnik – biztosítani tudják. Szeptembertől a doboktatás biztosan beindul, ingyenes lesz, és természetesen nem csak roma gyerekek jelentkezését várják.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.