Közélet

Szőregen is megkezdődött a kerékpárút építése + FOTÓK

Szőregen is megkezdődött a kerékpárút építése + FOTÓK

2012. augusztus 8., szerda
Szőregen is megkezdődött a kerékpárút építése + FOTÓK

Augusztus 6-án, Szőregen is végre megkezdődött a kerékpárút építése, ami Tiszaszigeten és Újszentivánon már javában folyik. A késlekedés oka: nem volt elég pénz arra, hogy mind a két oldalon párhuzamosan végig tudják vinni a kerékpárutat. Végül az a megoldás született, hogy egy ideig két sávban halad az út, majd a szerb templomot megkerülve a baloldali sáv csatlakozik a jobboldalihoz.

A képviselő megkérte a szőregieket, akiknek a házuk előtt halad el a kerékpárút és a csapadékelvezető-árok felújításával járnak a munkálatok, legyenek türelmesek. A házak előtt, a kapubeállóknál az ott lévő szilárd anyagú vagy földburkolatot föl kell szedni, ezért kellemetlenséggel járhat az autók garázsba, udvarba történő beállása. Rózsavölgyi ígéretet tett a szőregieknek, hogy a beruházóval folytatott egyeztetés mellett folyamatosan értesíteni fogja az érintetteket arról, mikor kerül hozzájuk a föltárás, illetve a munkálatok milyen fázisában számíthatnak kisebb-nagyobb kellemetlenségre. Az előzményekről szólva

Sindel János

projektmenedzser elmondta, a szegedi önkormányzat 2009-ben közös pályázatot nyújtott be partnerségi megállapodás alapján Tiszasziget, Szőreg, Újszentiván, valamint a vajdasági Törökkanizsa település önkormányzatával határon átnyúló együttműködési program keretében egy kerékpárút kiépítésére. Az első ütem megvalósítása, amely most kezdődik meg, a szőregi Hősök terétől egészen Tiszasziget község közigazgatási határáig tart. Először a csatornarekonstrukciós munkálatokat végzik el, majd utána kerül sor a kerékpárút kiépítésére. 90 százalékos támogatottság mellett megközelítőleg 400 ezer euró a beruházási összeg. A munkálatok október 30-ig tartanak, előreláthatólag időben be is fejeződnek. A szerb templomig kétoldali, egyirányú kerékpárút valósul meg a projekt során, a szerb templomot elhagyva a jobb oldalon pedig átvezetéssel egy oldali, kétirányú kerékpárút létesül. Törökkanizsán a vége felé közeledik a beruházás, ők belterületen valósították meg a kerékpárút építését. Tiszaszigeten ugyancsak a befejezéshez közelednek a munkálatok, míg Újszentiván területén 70-80 százalékos készültség alakult ki. A sok autóbeálló miatt az útburkolat nem lesz egyforma. Van, ahol az aszfaltos megoldás mellett döntöttek, máshol térkővel rakták ki az útburkolatot. A kerékpárút átvezetésénél biztonságtechnikai elemeket is beépítenek, így a gépkocsivezetőket is figyelmeztetik a balesetveszélyre. A kivitelező nevében

Erdődi Károly

műszaki vezető szólt a szegedi szakaszon folyó munkálatokról. Jelenleg a temető mellett, illetve a Diófa vendéglőtől az Aradi kocsmáig növényzetirtást, fakivágást végeznek. A hét végén már szeretnék az útalap-építését is elkezdeni. A templomtól a Hősök teréig régészeti lelőhelyekre bukkantak, ezeket a Kulturális Örökségvédelmi Hivatallal egyeztetve tárják fel, illetve végzik el a régészeti megfigyeléseket. Mire a munkálatok ideérnek, addig remélhetőleg a feltárások is véget érnek. A kivitelező megerősítette, nem lesz csúszás, a szőregi 3 kilométeres szakasz időben el fog készülni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.