Közélet

Péterfalvi Attila: átláthatóan működő államra van szükség

Péterfalvi Attila: átláthatóan működő államra van szükség

2012. augusztus 11., szombat
Péterfalvi Attila: átláthatóan működő államra van szükség

A közérdekű adatok nyilvánosságának az a célja, hogy az állam működése átlátható legyen; evidens, hogy az állam működésének ellenőrzése magában foglalja a pénzköltés áttekintését is - mondta Péterfalvi Attila a Magyar Hírlapnak.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hivatal (NAIH) elnöke a lap szombati számában közölt interjúban kifejtette: a Ptk. eddig szabályozta, hogy nem lehet üzleti titoknak minősíteni a közérdekű adatokat, az új azonban nem tartalmazza, a kormány szándéka ugyanis az, hogy ezt máshol, az információszabadságot taglaló jogszabályban rögzítse, ami logikus is. Hangsúlyozta: semmivel sem csökken a tilalom súlya, ha más törvény tartalmazza. Az alaptörvény ezzel együtt alkotmányos rangra emelte a nemzeti vagyonnal való gazdálkodást, az ebbe a körbe tartozó adatok nyilvánosak, közérdekűek. "Nem azt kell nézni tehát, hogy egy szervezet közfeladatot lát-e el, hanem hogy nemzeti vagyonnal gazdálkodik vagy sem" - mondta. Hozzátette: nem lenne jó, ha az alapjog gyakorlásával gazdasági hátrányt okoznánk egy gazdálkodó szervezetnek, ezért itt is meg kell találni az egészséges kompromisszumot. A szociális konzultációt övező viták kapcsán úgy vélekedett, szereptévesztés lett volna részéről, ha semmibe veszi majdnem egymillió ember hozzájáruló nyilatkozatát, és elrendeli az adatbázis törlését. A válaszadók a konzultációban hozzájárulhattak ahhoz, hogy a későbbiekben is megkereshetik őket ebből a célból. Ők a jogszabály szerint éltek az információs önrendelkezési jogukkal. Azzal azonban, hogy a többi adatot meg kell semmisíteni, egyetértett - tette hozzá. Az adatvédelmi hivatal vezetője emlékeztetett arra: az első konzultáció során nem volt lehetőség arra, hogy valaki anonim módon küldje vissza a kérdőívet, most már így is lehet válaszolni, és bárki bármikor kérheti adatainak a törlését.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.