Közélet

Ősszel kezdődnek a tárgyalások a gyógyszerészeknek ígért hitelről

Ősszel kezdődnek a tárgyalások a gyógyszerészeknek ígért hitelről

2012. augusztus 8., szerda
Ősszel kezdődnek a tárgyalások a gyógyszerészeknek ígért hitelről

Várhatóan szeptemberben kezdődnek az egyeztetések a kormányzattal a miniszterelnök ígéretének valóra váltásáról - mondta a Népszabadságnak Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerész Kamara elnöke.

A kormányfő a múlt hónapban a gyógyszerészkamara vezetőivel való konzultáció után felajánlotta, hogy a kormány késleltetett visszafizetésű kedvezményes hitellel támogatja a gyógyszerészek üzletszerzését - emlékeztet a lap szerdai száma. A kamarai elnök szerint várhatóan több tárca hatáskörét érintő csomagról tárgyalnak, hiszen a kedvezményes hitellehetőség mellett arról is gondoskodni kell, hogy a patikák mostani alacsony jövedelmezősége ne legyen akadálya, hogy a gyógyszerészek megszerezhessék a törvényben előírt 51 százalékos tulajdonrészt. Az Orbán-kormány első intézkedései között számolta fel a patikaliberalizációt, az erről szóló törvény szerint 2017. január 1-jéig minden patikában az ott dolgozó gyógyszerésznek kellene birtokolnia a vállalkozás 51 százalékát, méghozzá oly módon, hogy az első 25 százalékos tulajdonrészt 2014. januárjáig meg kell szerezniük az érintetteknek. E szabályozás szerint egy gyógyszerésznek csak egyetlen patikája lehet a jövőben. Hasonló tulajdonrész-eladásra kényszeríti a jogszabály a patikaláncok tulajdonait is - írja a Népszabadság. Amely patikavállalkozásban nem történik meg határidőre a tulajdonrész átrendezése, azt bezárják. A lap úgy tudja, mintegy 600-800 patikavállalkozást - zömében láncban működtetett gyógyszertárat - érinthet a kényszereladás. Köztük sok olyan tulajdonrész is van, amelyet egyszer már az ott dolgozó patikus maga adott el jelenlegi működtetőjének, most viszont ismét visszavásárolhatná a rendszerváltáskor egyszer már ingyenesen megkapott, és egyszer már értékesített üzletrészét.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.