Közélet

Könnyítene az ügyvéddé válás feltételein az igazságügyi tárca

Könnyítene az ügyvéddé válás feltételein az igazságügyi tárca

2012. augusztus 1., szerda
Könnyítene az ügyvéddé válás feltételein az igazságügyi tárca

Egy másfél éve hatályos szabály eltörlésével egyszerűsítené az ügyvéddé válás feltételeit a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium.

A tárca - a kormányzati honlapon közzé tett jogszabálytervezete alapján - eltörölné a kamarai taggá és így ügyvéddé válás feltételei közül a legalább egyéves ügyvédi, ügyvédjelölti vagy alkalmazott ügyvédi joggyakorlati időt. Így a más jogi szakmákból érkezők - bírók, ügyészek, közjegyzők és jogtanácsosok - könnyebben válhatnának ügyvéddé. A parlament 2010 novemberében írta elő – 2011. január 1-jei hatállyal – a kamarai tagság feltételeként az egyéves gyakorlati időt. Az előterjesztők, a fideszes

Vitányi István

és a KDNP-s

Rubovszky György

, ezt azzal indokolták, hogy az akkor érvényes szabályok szerint a jogi szakvizsga megszerzése után fel lehet venni a kamarába azokat, akik ténylegesen nem szereztek gyakorlatot, márpedig a tapasztalatok szerint az ügyvédekkel szemben nagyobb szakmai elvárásokra van szükség, a hivatáshoz elengedhetetlen komplex tudás pedig csak a gyakorlati készségek megszerzésével sajátítható el. Az igazságügyi tárca most ezt a szigorítást szüntetné meg. A tervezetet - amelynek elfogadása a kormány várakozása szerint az ügyvédi kamarai tagság kisebb mértékű bővülését hozhatja - augusztus 15-ig lehet véleményezni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.