Közélet

Kolláth: A Fidesz saját pártjára szabott választási szisztémát szeretne

Kolláth: A Fidesz saját pártjára szabott választási szisztémát szeretne

2012. augusztus 29., szerda
Kolláth: A Fidesz saját pártjára szabott választási szisztémát szeretne

Magyarország kiírja magát a komolyan vehető jogállamok sorából, ha a választás előtti regisztrációt kötelezővé teszi – jelentette ki Kolláth György a Szegfű Klubban. Az alkotmányjogász leszögezte, a választójog adja meg a hatalmi szervezetek legitimációját, s ennek korlátozása a népfelséget korlátozza.

„Demokratikus jogállam, jog-álom?” – ezzel a címmel tartott sajtótájékoztatót egy hódmezővásárhelyi választási fórum előtt

Kolláth György

alkotmányjogász, az MSZP-s

Ujhelyi István

, illetve a szeptember másodikai vásárhelyi időközi polgármesterválasztás szocialista jelöltje,

Kis Andrea

. Az MSZP szegedi alelnökének,

Tóth Károlynak

a kérdésére az alkotmányjogász az országgyűlési választási rendszer tervezett átalakítását bírálta, illetve a szeptember másodikai vásárhelyi választás kapcsán az önkormányzatok súlyát és szerepét értékelte. Kolláth emlékeztetett, az előző alkotmányban kollektív jog, alapjog illette meg az önkormányzatot, népszuverenitásból eredő önkormányzatiság volt. Ezzel szemben ma azt mondja ki az alaptörvény, hogy bizonyos célok érdekében működnek az önkormányzatok. „Nevük önkormányzatok, tényleges, valóságos autonómia nélkül” – jegyezte meg az alkotmányjogász, aki szerint érdekes kérdés, hogy vajon tudjuk-e, hogy miféle önkormányzatot választunk, az vajon ugyanaz-e, mint ami tavaly volt.

Az országgyűlési választási szisztémára áttérve megjegyezte, recseg-ropog a rendszer, s a Fidesz egy központú, saját pártjára szabott szisztémát szeretne elfogadtatni. „Az eljárási törvény nem formaság, a regisztráció nélkül sem lenne az. Ez nem politikai, hanem alkotmányjogi kérdés, hiszen a választójog is alkotmányos alapjog. Ez adja meg minden hatalmi szervezet legitimációját, az állampolgárok számára a közügyekben való részvétel eszköze. Az alkotmányjogász ennek a korlátozását a népfelség korlátozásának tartja. „Az egész arról szól, hogy az a 30%, aki sose szavazott, ezután se tegye, s az az 54%, aki bizonytalan, maradjon távol. Ez az ár egy demokráciában nem megfizethető” – így Kolláth. Hozzátette, ha a demokratikus, fair, szabad, az esélyegyenlőségre, a jóhiszemű joggyakorlásra, a választási alapjogokra tekintettel lévő szavazás lehetetlenné válik, akkor Magyarország kiírja magát a komolyan vehető jogállamok sorából. Kolláth a választási eljárásról szóló törvény esetében nem a kétharmados jogalkotást, hanem a többpártit tartaná helyesnek. Azt is elképzelhetőnek tartja, hogy nem a jelenlegi formájában fogadják el a törvényt, hanem lesz egy „könnyített” változata, s így az ellenzék is úgy érzi majd, hogy „kicsit nyert”. Megjegyezte, olyan helyzet is előállhat, amikor az ellenzéknek meg kell azt fontolnia, hogy egyáltalán induljon-e a választáson. A sajtótájékoztatón Ujhelyi István, az országgyűlés szocialista alelnöke kijelentette, miközben a gazdasági dilettantizmus miatt családok százezrei napi létharcot vívnak, eközben szeptemberben az országgyűlés elé kerülő választójogi szabályozás már a demokratikus intézmény harca lesz. Hozzátette, a parlamenten belüli és kívüli demokratikus erőknek teljes erővel kell szembeszállniuk azzal, hogy egy ilyen jogszabály megszülessen.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.