Közélet

Rotary Regatta a Tiszán + FOTÓK

Rotary Regatta a Tiszán + FOTÓK

2012. július 16., hétfő
Rotary Regatta a Tiszán + FOTÓK

Egy régi, szép hagyományt elevenítettek fel a szegedi és a szerbiai Rotary Klubok képviselői. A ’90-es években a belgrádi llustrovana Politika című hetilap által kezdeményezett tiszai regattát, amelynek keretében a szerb fővárosból hajóhad indult Szegedre, amelyhez útközben csatlakoztak a Duna, illetve a Tisza menti városok hajósai, a folyók szerelmesei.

Bajusz Huba

, a Szent-Györgyi Albert Rotary Klub soros elnöke elmondta, a régi évtizedes hagyományt szeretnék feléleszteni a mostani regattával. A határ átjárhatatlannak bizonyult, hiányoztak a nemzetközi egyezmények, nem voltak nemzetközi kikötők Szegedtől lefelé, egy csomó adminisztratív akadály nehezítette, majd idővel meg is szűntette az egykor jónak és gyümölcsözőnek indult kezdeményezést. Az I. Rotary Regattát most a szerb fél kezdeményezte. Ez az első, nem túl nagy létszámmal létrejött kísérlet a hagyomány feltámasztására. Az elnök bízik a sikerben.

Tóth József

, a Rotary Klub Szeged-Tisza megválasztott elnökétől megtudtuk, 14 hajó indult el Szerbiából, de különböző akadályok miatt csak 5 érkezett meg Szegedre. A regattához csatlakozva sor kerül a szerbiai Rotary klubok által összegyűjtött könyvadomány szétosztására a kistérségben működő szerb közösség intézményei között. A szegedi rotarysok mintegy 1000 könyvet már korábban eljuttattak Szabadkára, az adományt a vajdasági magyar iskolák tanulóinak szánták és szeptemberben fogják szétosztani. A szervezők kétnaposra tervezték az I. Rotary Regattát, az első nap lesz egy kis folklór, a deszkiek jönnek a Partfürdőre, a program kóló, vígasság és buli, holnap, kedden pedig a környezetvédelem jegyében közös szemétszedést rendeznek a Tisza-parton. Délután szabad program, illetve a deszki szerb közösségi ház megtekintése. A rendezvény fő célja a baráti beszélgetés, ismerkedés. A találkozó keddi éjszakai fürdőzéssel zárul az Aquapolisban.

Rotarysok, ha összefognak

A szerbiai Rotary Klubokról Dragan I. Brajer volt kormányzó beszélt. A Tisza folyó alkalmasnak bizonyult arra, hogy összekösse a két országban működő klubok tagságát és még szorosabbra fűzze a közöttük fennálló kapcsolatot. A Rotary Klub olyan világszervezet, amelyben különböző foglalkozású emberek készek vállalni a humanitárius szolgálatot. Szakmai és magánéletükben magas etikai alapelveket követnek, s arra törekednek, hogy a jó szándék ápolásával a népek közötti megértést és barátságot szolgálják. Tevékeny emberek világközössége, akiket a segítőkészség ideálja egyesít. Milan Dimitric, a regatta egyik kezdeményezője, az újvidéki Novi Sad Dunav Rotary Klub elnöke portálunknak elmondta, tavaly októberben született meg az ötlet, hogy meglátogassák a folyó melletti szerbiai városokban működő Rotary Klubokat. Ekkor merült fel az ötlet, hogy a szegedieket is fölkeresik. A Szeged Tisza Rotary Klubbal 5 éve kiváló baráti kapcsolatot ápolnak, rendszeresen látogatják egymást. Az elnök nagyon örül a kezdeményezésnek, s bízik abban, hogy jobb szervezéssel jövőre még több csónak, hajó vesz részt a regattán. Újvidékről 60-an indultak, de többnyire műszaki okok miatt 23-an feladták. Szegedre 5 hajó érkezett és 25 fő. Az akcióba 12 szerbiai Rotary Klub kapcsolódott be, többek között a belgrádi, pancsovai, újvidéki, magyarkanizsai, palicsi, szabadkai, becsei, nagybecskereki. Dimitric úr emlékezetében is élénken él az Ilustrovana Politika által kezdeményezett regatta, úgy tudja, a legutolsó találkozón mintegy 200 úszóalkalmatosság vonult fel a folyón. Az elnök nagyon örül, hogy Szegedre látogathatott, az elkövetkező években azt tervezik, Budapestre is felhajóznak. A Rotary Klub Szeged-Tisza egykori elnöke, Török György is bábáskodott az I. nemzetközi regatta szervezésében. Nagyon örül, hogy ilyen úton is sikerült egymáshoz közelebb hozni a két ország rotarysait. Török úr a magyarországiak közül az elsők között alapított Szabadkán jól menő üzleti vállalkozást. Elmondta, szívügyének tekinti a határon túli magyar közösségek támogatását, megsegítését, főleg az iskoláknak, művelődési házaknak juttatott könyvadományok célba juttatását. A szegedi klub tavaly a muzslyai általános iskolának szállított ajándékkönyveket, az idén a tordaiak részesülnek a könyvadományból, az ottani művelődési központ kap az 1000 könyvből álló csomagból.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.