Közélet

Paripák, paprikaviadal és borverseny szatymazi barack helyett + FOTÓK

Paripák, paprikaviadal és borverseny szatymazi barack helyett + FOTÓK

2012. július 14., szombat
Paripák, paprikaviadal és borverseny szatymazi barack helyett + FOTÓK

A hétvégi Szatymazi Falunapok egyik leglátványosabb eseménye a lovasfogatok felvonulása volt, közel negyven szekér, konflis, hintó robogott végig a falu Ady Endre utcáján. Idén kétszer is támadott a fagy, így a térség híressége, az őszibarack hiányzott az eseményről, volt viszont őröltpaprika- és borverseny.

A kétnapos rendezvény nyitányaként szombat reggel a megnyitót követően szakmai fórumon hangzottak el előadások a vidékstratégia, vidékfejlesztés témakörében. A délutáni etap egy látványos felvonulással indult: a víztorony mellett kialakított lovaspályáról vonultak végig az Ady Endre utcán a fogatok. „Játékos vetélkedőket, az igazi nagyokéhoz hasonló lovas ügyességi gyakorlatokat szerveztünk ide, fő a finom pörkölt, úgyhogy a felvonulás után a gyomoré már a főszerep” – mondta el portálunknak a lovasok egyik főszervezője,

Zacsok János

, aki maga is tart lovakat, de csak kedvtelésből, és rendezvényeken, kirándulásokon, ballagásokon szállít időseket és fiatalokat kocsiján.

Internetárus és paprikaverseny

Az iskola és annak udvara adta a falunapok fő helyszíneit. A tornateremben virágkiállítást tekinthettek meg az érdeklődők, és a környékbeli termelők paprikaőrleményeit kóstolhatták. A fűszerversenyre 33 nevezés érkezett. A színpadon sportbemutatók és kulturális programok szórakoztatták a publikumot a szombat sztárfellépője Takács Nikolasz volt, a vasárnapé pedig Tóth Gabi. Árusok kínálták portékáikat, édesség, lacikonyha, kézművesek és játékosok, egy helyen még internetelérhetőséget is lehetett vásárolni. „Akkor nyilatkozok, ha kapok abból, amit önök kapnak a cikkért” – felelt érdeklődésünkre az egyik játékárus, amit először viccnek véltünk, de mikor a fotózást is megtiltotta, éreztük, hogy komoly a figyelmeztetést; azért annyit elárult, hogy kizárólag internetről tájékozódnak a kisebb-nagyobb vásárok felől, ők három megyébe utaznak el.

Barack nincs, krumpli van

„Ez a 20. falunapok, amit szerettünk volta jubileumhoz méltón ünnepelni, de sajnos az időjárás közbeszólt, egy kemény februári fagy, majd egy húsvéti mínusz szinte a teljes őszibaracktermést elvitte. A rendezvény bár felvette az őszibarack-fesztivál és falunap elnevezést, de ilyen, hogy a kiállításra és a kínálásra nem tudtunk barackkal szolgálni, még nem volt” – nyilatkozta a SZEGEDma.hu-nak Szatymaz polgármestere, Kormányos László hozzátéve, hogy szerencsére a termelők nem csak barackkal foglalkoznak, így például a burgonya- és a paprikatermesztésből próbálják behozni a barack veszteségét. „Tavaly döntöttünk úgy, hogy borversennyel és őröltpaprika-versennyel színesítjük a programot, ezt idén is megszerveztük, közel 30 termelő hozott bort, illetve ugyanennyi paprikatermelő jelentkezett” – tette hozzá. A paprikaversenyben az első díjat Laczi Sándor „Délibáb” fantázianevű őrölt paprikája vitte el, különdíjas fűszernek ítélte a szakmai zsűri Kacsó Árpád őrleményét. Az eseményt szombat éjszaka vidám buli, utcabál zárta, vasárnap pedig Garázs Band koncertje.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.