Közélet

Folytatódott a „Vissza a természethez!” projekt Ópusztaszeren

Folytatódott a „Vissza a természethez!” projekt Ópusztaszeren

2012. július 31., kedd
Folytatódott a „Vissza a természethez!” projekt Ópusztaszeren

Tésztát gyúrtak és kosarat is megtanultak fonni a gyerekek az ópusztaszeri emlékpark nyári táborában. Az egyhetes rendezvényt a „Vissza a természethez!” – Természeti értékeink közös védelme és bemutatása című projekt keretében szervezték meg.

Összesen 21 anyaországi és külhoni magyar diák vett részt az uniós segítséggel megvalósult programon, amelynek célja a környezeti nevelés és a gyerekek természettel közelebbi kapcsolatának elősegítése volt. Élményekkel telve tértek haza Temesvárra és Mohácsra azok a gyerekek, akik részesei voltak a változatos programsorozatnak. Míg előbbi településről tízen, utóbbiról öten érkeztek a nyári táborba. Rajtuk kívül szegedi és ópusztaszeri általános iskolás diákok kapcsolódtak ki és tanultak egyszerre, hasznosan eltöltve így a nyári szünidő egy kis részét. A gyerekek július 22-28. között ellátogattak a pusztaszeri madárrezervátumba és arborétumba, éjszakai túrán jártak Ányáson, megnézték az Ormándy János Kísérleti Régésztelepet, és hallgattak előadást a szegedi nagy árvízről és a Szakadás történetéről. Ezen kívül népi és történelmi játékokat, valamint madár-activity-t szerveztek nekik, és az esti tábortűz mellett népzenével szórakoztatták őket. A programok során a közreműködők játékos formában, a gyerekekhez minél közelebb hozva, a számukra minél könnyebben befogadható módon igyekeztek megismertetni velük Csongrád megye természeti értékeit. Ezen kívül a környezettudatos életmód, a „zöld gondolkodás” felé is szerették volna terelni a diákok világlátását. Hosszú távon a cél a fenntartható fejlődés szükségességének a tudatosítása a fiatal generációkban. Hasonló ismeretterjesztő és szórakoztató tábornak hamarosan Temesvár is otthont ad, ott 2012 augusztusában tartják meg azt gyerekeknek.

A pályázat a HURO Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében valósul meg az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark és a temesvári Bánát Múzeum Természettudományi Részlege együttműködésében.A projekt keretében megtartott első konferencián, 2011 szeptemberében szintén a fiatalabb korosztályt, a gyerekeket igyekeztek elérni a szervezők. Az egész napos, előadásokkal és gyakorlati foglalkozásokkal színesített programra az egész megyéből, és a határon túlról is érkeztek vendégek. A második ÖKOnferencia már a pedagógusoknak és civileknek szólt. Az elméleti információk mellett gyakorlati módszerekkel és tudnivalókkal látták el a résztvevőket, azért, hogy ők hatékonyabban tudják környezeti neveléssel kapcsolatos céljaikat elérni, a gyerekeket megszólítani, a gondolkodásmódjukba a természet és a környezetük védelmének igényét észrevétlenül beépíteni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.