Közélet

A Dél-alföldi Vágtával avatják föl az új mórahalmi lovasparkot

A Dél-alföldi Vágtával avatják föl az új mórahalmi lovasparkot

2012. július 18., szerda
A Dél-alföldi Vágtával avatják föl az új mórahalmi lovasparkot

A Nemzeti Vágta dél-alföldi előfutamával avatják föl szombaton az újonnan létrehozott Futó Dobó Lovasparkot Mórahalmon.

Nógrádi Zoltán

(Fidesz) polgármester közölte, hogy a Nemzeti Lovas Program stratégiájával összhangban a lovaspálya átadásával és a verseny megszervezésével a homokháti kisváros nem titkolt célja a lovassport, valamint az ágazat presztízsének helyreállítása. Az évezredes magyar lovas kultúra a nemzeti örökség szerves része, olyan hungarikum, amelyet a mórahalmiak is szeretnének magukénak érezni, és közösen tenni azért, hogy bevonják a térség és a település turisztikai kínálatába. A versenyre készült el a lovaspark területén lévő nagyméretű fedett rendezvénycsarnok is, amelyre a Thermálgyűrű Turisztikai és Vendéglátó Kft. mintegy 45 millió forint európai uniós támogatást nyert. A 64 millió forintos összköltségű fejlesztés elsődleges célja, hogy a homokháti kisvárosban egész évben működő rendezvényteret hozzanak létre. A térségben egyedülálló, több mint 2500 négyzetméter alapterületű csarnokban a jövőben elsősorban mezőgazdasági témájú kiállítások és börzék, valamint lovas programok megszervezését tervezik. A pálya névadója az egykor mórahalmi nagybirtokos,

Dobó István

, aki versenylovaival bejárta az ország minden városát, ahol lóversenyt rendeztek. A visszaemlékezések szerint az 1890-es években lovai a mezőgazdák versenyén kevés kivétellel mindenhonnan elhozták az első díjakat, ezért kapta a "Futó" melléknevet. A Dél-alföldi Vágtán várhatóan tíz település indul, két ló Vajdaságból érkezik, az egyik Temerint, Mórahalom testvérvárosát, a másik Topolyát képviseli majd.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.