Közélet

Szivárvánnyal búcsúzott a rossz idő Szegedtől + FOTÓK

Szivárvánnyal búcsúzott a rossz idő Szegedtől + FOTÓK

2012. június 11., hétfő
Szivárvánnyal búcsúzott a rossz idő Szegedtől + FOTÓK

A viharos-esős idő csodálatos, részben dupla, teljes köríves szivárvánnyal búcsúzott Szegedtől. A színpompás égi jelenségben a lenyugvó Nap fénye tükröződött vissza az elvonuló esőfüggönyről, miközben színeire bomlott.

Remélhetőleg a nyár kapujaként is tekinthetünk a szivárványra, hiszen június közepén már igazán mindenki a nyaralásra, a vízpartra, az önfeledt szórakozásra szeretne már gondolni és nem arra, milyen esővédő eszközzel induljon munkába. A néhány percig látható szivárvány gyakori vendég a hasonló napos-esős időjárási körülmények között.

Az égi út

A szivárványok mindig elbűvölik az embereket, és sok monda tartozik hozzájuk. Az ír emberek azt mondják, hogy egy aranyfazék fekszik a végén. Az indiaiak úgy hiszik, hogy ez híd az élet és halál között. A Teremtés Könyve szerint a szövetség jele az Isten és az élet között a Földön. A valóságban, még ha a szivárvány olyan gyönyörű, nincsen semmi titokzatos, természetfölötti benne, csak egy meteorológiai jelenség. A híres angol tudós,

Isaac Newton

volt az első, aki megmagyarázta a szivárványt Descartes korábbi optikai munkásságának felhasználásával. Egy prizma segítségével mutatta meg, hogy a napfény különböző színekből áll, amit az ember szeme nem tud elkülöníteni. A fény színek sorozata: piros, narancs, sárga, zöld, kék, indigó és ibolya, melyet látható spektrumnak nevezünk. Ez két másik színt is tartalmaz, amit nem látunk: infravörös – amit szemünk nem észlel, de bőrünk hőként észleli – és az ultraibolya, amitől lebarnulunk.

A szivárvány kialakulása

Ahhoz, hogy szivárványt lássunk, két dologra van szükségünk: Napra, melynek a hátunk mögött kell lennie, előttünk pedig esőcseppekre. Amikor ezek lebegnek a légkörben, mindegyikük kicsi prizmaként viselkedik. A napsugár áthalad rajtuk, és a fény megtörve szivárványt hoz létre. A nagy cseppek – néhány milliméter átmérőjűek – fényes szivárványt adnak, míg a kicsik – melyek például a ködben fordulnak el – halvány szivárványt hoznak eredményeznek.

Mítoszok és legendák

A vallásokban és a népmesékben a szivárvány gyakran az égbe vagy egy másik világba vezető híd. A skandináv mitológiában egy szivárványhíd, a Bifröst köti össze a földi világot az égivel, ezen az úton viszik a valkűrök a harcban elesetteket a Valhallába. Az ausztrál őslakosok mitológiájában a Szivárványkígyó teremtette a világot, a görögök a szivárványt Írisz istennővel azonosították. A sumer Gilgames-eposzban Istár nyaklánca, amelyet az özönvízre való emlékezés jelképeként helyez az égre. A zsidó és keresztény mitológiában Isten az özönvíz után emberekkel kötött szövetség jelképéül adja, ezért terjedhetett el az a bibliai eredetű elképzelés is, amely szerint a szivárvány a béke, az áldás jelképe. Úgy tűnik, hogy e töredékes hit-elemek táptalaja eredetileg egy olyan elképzelés volt, amely szerint a szivárvány az emberi életet befolyásoló természetfeletti erő, esetleg természetfeletti lények lakhelye. Számos különböző kultúrában úgy tartották, hogy a szivárvány bajt hozhat az elővigyázatlan emberre. Balszerencsét jelentett például ujjal a szivárványra mutatni, és a gyerekeknek ránézniük sem volt szabad.

A magyar néphit

A magyar néphiedelemben közismert volt a szivárvány színeiből való jóslás: az egyes színsávok szélességéből, egymáshoz viszonyított arányából következtettek a mezőgazdaság bekövetkező eseményeire: a széles zöld csík jó búzatermést, a vörös jó bortermést, vagy épp háborút jelentett. Általános volt az ujjal mutatási tilalom: elszáradna az illető ujja, vagy ha mégis rámutat a szivárványra, ennek megelőzéséül harapja meg az ujját. Ez a tilalom egész Európában, sőt Ázsia nagy területein is ismert. Moldvában úgy tartják, hogy meg sem szabad számolni a szivárvány színeit. Az „égi híd” elképzelés Európa nagy részén elterjedt elképzelés volt. A palócok a szivárványt tündér szalagjának nevezik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.