Közélet

Szerb elnököt választott az ENSZ Közgyűlése

Szerb elnököt választott az ENSZ Közgyűlése

2012. június 8., péntek
Szerb elnököt választott az ENSZ Közgyűlése

Vuk Jeremic szerb külügyminisztert választotta soros elnökéül az ENSZ Közgyűlése pénteken.

A szerb politikust a - keserű diplomáciai viaskodás és fenyegetésekre vonatkozó vádak által megelőzött - voksoláson 99-85 arányban szavazták meg

Dalius Cekoulis

litván ENSZ-nagykövettel szemben. A 193 államot tömörítő szervezet számos tagja nem vett részt az ülésen, egy ország pedig tartózkodott. 1991 óta először fordult elő, hogy két jelölt indult a Közgyűlés kifejezetten ceremoniális jellegű elnöki posztjáért. A tisztségre a szervezet öt regionális csoportja éves váltásokban jelölhet diplomatát, erre általában konszenzussal kerül sor. Idén azonban a soros kelet-európai csoport nem jutott megállapodásra. Cekuolis korábban azzal vádolta meg Oroszországot, hogy az Jeremic támogatásával meg akarja büntetni Litvániát a II. világháborúról kialakított álláspontja miatt. Cekoulis 2010 májusában, a világháború végének 65. évfordulójáról megemlékező közgyűlési ülésen azt mondta: "Nemzetünk számára a háború vége nem hozott szabadságot, hanem Litvánia újabb megszállásához és annexiójához vezetett a Szovjetunió részéről. Országom egy újabb totalitárius rezsim alárendeltje lett, a szovjet kommunizmusé". Oroszország ENSZ-követsége nem titkolta, hogy a felszólalás felbosszantotta Moszkvát, de azt vehemensen tagadta, hogy ők állnának a szerb külügyminiszter indulása mögött. Nyugati diplomaták ezzel szemben azt állították, hogy Oroszország aktívan kampányolt Jeremic mellett, a litván jelölt ellenében. Jeremic szeptemberben, 12 hónapra veszi át a posztot. Nyilatkozata szerint megválasztása ajándék a szerb nép felé, amiért az a Jugoszlávia felbomlását kísérő délszláv háborúk után "békejobbot nyújtott és barátságot ajánlott" szomszédainak és a világ többi államának.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.