Közélet

Szeged visszaveszi Natasa veszteglő Bárkáját

Szeged visszaveszi Natasa veszteglő Bárkáját

2012. június 20., szerda
Szeged visszaveszi Natasa veszteglő Bárkáját

Az önkormányzat 25 millió forintért visszavásárolja Szeged olimpiai bajnokától, a londoni játékokra készülő Douchev-Janics Natasától az egykori, kultikus Bárka étteremnek otthont adó ingatlant. Erről a pénzügyi bizottság döntött nagy egyetértésben hétfőn.

A háromszoros olimpiai bajnok kajakozó,

Douchev-Janics Natasa

érdekeltségi körébe tartozó cég 2008. január 3-án vette meg a legendás szegedi kisvendéglőt bruttó 24 millió 850 ezer forintért. A több mint százéves, városképi védettségű ingatlant azzal a feltétellel adta el a város, hogy az új tulajdonos a jogerős építési engedély kiállítását követő másfél éven belül felújítja. Ha ez határidőre – 2010. augusztus végére – mégsem készülne el, napi 1000 forintos kötbért köteles fizetni. A NATASA ’82 Kft. aztán a világgazdasági válságra hivatkozva 12 hónapos határidő-hosszabbítást kért, később azonban már jelezte, hogy nem tudja megvalósítani az eredeti elképzelést, miszerint a helyiséget az eredeti funkciójának megfelelően felújítsa és üzemeltesse, ezért felajánlotta az ingatlant az önkormányzatnak visszavásárlásra. A városüzemeltetési iroda foglalta össze a fentiek szerint a vagyongazdálkodási bizottság és a pénzügyi bizottság számára a történetet, hozzátéve, hogy a főépítészi iroda szakmai véleménye alapján városrendezési szempontból indokolt az ingatlan visszavétele. A vagyongazdálkodási bizottság április 26-i ülésén hagyta jóvá a visszavételéről szóló javaslatot, a pénzügyi bizottság pedig most június 18-án vette napirendre a kérdést, és két tartózkodás mellett úgy döntött, hogy az önkormányzat vásárolja vissza a volt Bárka étterem épületét a NATASA ’82 Kft.-től bruttó 25 millió 146 ezer forintos áron (ezt az összeget egy értékbecslő felmérése alapján határozták meg). Ezek szerint a továbbiakban Szeged városa gondoskodik a 10 éve szendergő egykori neves étterem épületéről. A történet így viszont példaértékű lehet, hiszen a város e döntésével kifejezi, hogy szívén viseli a helyi védettségű épületek sorsát, s ha kell, rögtön cselekszik. Biztató jel lehet ez a jövőre nézve a Kass Szállót és a Hági éttermet féltő szegedieknek is...

Tíz év rövid története

A Bárka étterem 2002. január 7-én zárt be, mert üzemeltetője nem tudta megvásárolni az önkormányzati tulajdonú ingatlant. Bérlőként viszont nem akart költeni az elöregedett épület felújítására. 2004 augusztusában a vendéglős beperelte az IKV-t elmaradt haszna miatt, majd a pert 2005 novemberében megnyerte. A bíróság 9 millió forintot ítélt meg kártérítésként: döntésük szerint az önkormányzati cég hibájából kellett bezárni a kisvendéglőt. 2006 márciusában egy budapesti cég 33 millió 250 ezer forintos licittel elnyerte az üzemeltetés jogát. Áprilisban ismeretlenek feliratot festettek a Bárka falára: „Ide nem akarunk játéktermet, éjszakai bárt!" A pesti cég májusig nem fizette ki az üzemeltetői jogot arra hivatkozva: az IKV nem értesítette őket a lakók ellenállásáról. Emiatt újra eladósorba került a vendéglő, amit Douchev-Janics Natasa 2008. januárjában vásárolt meg azzal a kötelezettséggel, hogy 2010-re felújítva újra étteremként üzemelteti majd a helyiséget, végül előbb határidő hosszabbítást kért a kajakos cége, majd felajánlotta az ingatlant a városnak visszavételre.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.