Közélet

Sikeresen zárult a külhoni magyar óvodák éve program első szakasza

Sikeresen zárult a külhoni magyar óvodák éve program első szakasza

2012. június 26., kedd
Sikeresen zárult a külhoni magyar óvodák éve program első szakasza

Sikeresen zárult a 2012 - A külhoni magyar óvodák éve program első szakasza - vont mérleget Répás Zsuzsanna nemzetpolitikai helyettes államtitkár hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

A helyettes államtitkár összegzése szerint a Kárpát-medencei jó óvodapedagógiai gyakorlatokat bemutató körút 23 külhoni állomásán csaknem 1500 gyermekkel, szüleikkel és pedagógusokkal találkoztak. Olyan óvodákat is felkerestek, amelyekre eddig kevés figyelem jutott - emelte ki

Répás Zsuzsanna

, aki egyik példaként a székelykevei intézményt említette. Hozzátette: külön hangsúlyt fektettek a tömbben és a szórványban élők problémáira, és a körút során a nehéz helyzetben lévő közösségekhez látogattak el. A program során két jó gyakorlattal járták a Kárpát-medencét: a hagyományokra épülő meseszövéssel, valamint a világszerte ismert táncházmódszerrel. A helyettes államtitkár a program folytatásáról elmondta: a külhoni magyar óvónők igényeihez igazodó módszertani csomagot dolgoztak ki, amelynek segítségével erősíteni kívánják az anyanyelvi oktatást, és szeretnék a szülőket még aktívabban bevonni. A csomagot az ősz folyamán valamennyi Kárpát-medencei magyar vagy magyarul is nevelést folytató óvodába eljuttatják. Létrehoztak továbbá egy, a programhoz kapcsolódó honlapot is, amely az eddigi és a következő állomások mellett tájékoztató anyagokat, Kárpát-medencei híreket tartalmaz. A honlapra várják a programhoz kapcsolódó javaslatokat is. Emellett továbbképzést tartanak július folyamán száz külhoni magyar óvónő számára Siófokon - tette hozzá, kiemelve: a Kárpát-medence valamennyi régiójából érkező óvónők kicserélhetik tapasztalataikat, és kapcsolatokat építhetnek. A nemzetpolitikai államtitkárság február 17-én hirdette meg a programot, amelyre összesen 100 millió forintot különítettek el a Bethlen Gábor Alapnál. Répás Zsuzsanna rámutatott: a külhoni magyar közösségek megmaradása szempontjából az oktatási intézmények a legfontosabb intézmények. A program meghirdetésének az volt a célja, hogy a külhoni magyar tannyelvű óvodák minőségét erősítsék, és a magyarországi jó gyakorlatok bemutatásával támogassák a külhoni magyar óvodapedagógusokat a gyermekek nemzeti identitásának erősítésében.

Tímár Böske

, a programban közreműködő táncművész, táncpedagógus, a Csillagszemű táncegyüttes művészeti vezetője személyes élményeiről szólva utalt arra, hogy sok tehetséges gyerekkel találkoztak, és a kicsik nagyon értékelték a foglalkozásokat.

Fábián Éva

népzenész-pedagógus, az Óbudai Népzenei Iskola tanára elmondta, hogy az általa elmesélt történet "életre kelt" a körút során, és a nemzeti összetartozás örömét élhette át program valamennyi állomásán.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.