Közélet

Novák Előd: Trianont becsülettel kell gyászolni + FOTÓK

Novák Előd: Trianont becsülettel kell gyászolni + FOTÓK

2012. június 4., hétfő
Novák Előd: Trianont becsülettel kell gyászolni + FOTÓK

A magyarság legnagyobb tragédiájának, a nemzeti szétszakítottság emléknapjának nevezte Novák Előd június negyedikét. A Jobbik országos alelnöke a trianoni békediktátum aláírásának 92. évfordulóján a Klauzál téren mondott beszédet a párt megemlékezésén, melyen mintegy százötvenen gyűltek össze.

Korábban szinte titokban kellett megszervezniük a megemlékezéseket, s alulról szerveződve sikerült elérni évek alatt, hogy állami szintre emelték a Trianon-megemlékezéseket – emlékeztetett

Novák Előd

, a Jobbik országos alelnöke. „De felemás siker ez, mert a magyarság legnagyobb tragédiájának gyásznapjából ünnepnapot alakítottak, átfestették narancssárgára, mert itt a nemzeti összetartozás rendszerében nincs helye búsongásnak” – fogalmazott. Hozzátette, ez a nap valójában a nemzeti szétszakítottság emléknapja, s nem kell szégyellni becsülettel gyászolni. A Jobbik országos alelnöke kijelentette, nincs helye ünnepnek június negyedikén. Főleg annak fényében, hogy Trianon sebeit a mai napig nem gyógyítottuk be. Novák szerint e napon hazánkban és az unióban egyaránt félárbocra kellene engedni a zászlókat. A Jobbik céljaival kapcsolatban elmondta, több megemlékezést szeretnének, például a rongyos gárdistákról, a pozsonyi csatáról és a budai kitörésről, ha már nem képezik részét a tananyagnak.

„A trianoni diktátum Szöged nemzetét szétdarabolta, megszüntette az évszázadok alatt kialakult egységes gazdaságát, kultúráját. Szétvágta vallási, társadalmi és természetes egységét. Szeged városából, az ország közepéből külföldi hatalmak diktátuma által határment város lett” – jelentette ki Rácz Tibor. A Jobbik szegedi alelnöke a tatárjárás és a mohácsi vész után a legnagyobb nemzeti vésznek tekinti a diktátumot. „Nem a vesztés a bukás, hanem a lemondás. Ha lemondunk, vagy belenyugszunk hazánk sorsába, akkor leszünk vesztesek. Akkor leszünk hazátlanok a Kárpát-medencében” – hangsúlyozta. A radikális párt szegedi alelnöke szerint gyarmatosítás zajlik hazánkban, s ha nem cselekszünk, akkor Magyarország ennek áldozatává válik. A Jobbik megyei elnöke a történelmi eseményeket vázolta fel, a korabeli Európa vezető hatalmairól szólt, mely háttér ismerete Tóth Péter szerint elengedhetetlen az okok megértéséhez. „Így még nem sikerült egyetlen egy országot sem térdre kényszeríteni békediktáummal” – jelentette ki. A párt megyei elnöke bírálta a külföldi cégeket és a multikat, s akárcsak Rácz Tibor, arról szólt, hogy ki kell lépnünk ez unióból. Ahogy fogalmazott benyomulnak szent földünkre és megpróbálnak minket kiszipolyozni. „Ha megnézzük gazdasági és társadalmi életünket, meg van nyomorítva a külföldi szolgáltatók és az elnyomó multiszervezetek által, s láthatjuk, egy paraszthajszál választ el bennünket a nyomortól. Fel kell emelni a fejünket, és ki kell mondani, hogy a minket semmibe vevő, nyugat-európai közösségből, az Európai Unióból ki kell lépnünk” – jelentette ki Tóth Péter. A beszédek után a résztvevők átvonultak a román konzulátus elé, ahol szavalatok hangzottak el, majd elénekelték a székely himnuszt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.