Közélet

Levonulóban a szegedi szalmonellafertőzés

Levonulóban a szegedi szalmonellafertőzés

2012. június 28., csütörtök
Levonulóban a szegedi szalmonellafertőzés

A szakembereknek sikerült mindenkit elérni, aki fogyasztott az ételből

A Csongrád Megyei Kormányhivatal két hatósága, a Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv és az Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal is elvégezte a múlt heti szalmonellafertőzés után a szükséges ellenőrzések és vizsgálatok nagy részét. Bár egyes adatok még mindig feldolgozás alatt vannak, az már kijelenthető, hogy kedd óta nincs újabb megbetegedés, viszont a kifőzde működését azonnali hatállyal, fellebbezésre való tekintet nélkül felfüggesztették.

Az eddig feltárt adatok tanúsága szerint az már biztosra vehető, hogy összesen nyolc helyszínre szállított „A Nagyi kifőzdéje” abból az ételből, amely vélhetően a múlt heti szalmonellafertőzést okozta. A járványügyi szakembereknek a háziorvosokkal közösen sikerült beazonosítania mindazokat, akik ettek az ételből, összesen 204 főt. Közülük 98-an tapasztaltak hányással, hasmenéssel járó tünetet, a megbetegedettek közül 94 gyermek és 4 felnőtt van. Laboratóriumi székletvizsgálattal 15 főnél igazolták a szalmonellafertőzést. A Szegedi Tudományegyetem Gyermekgyógyászati Klinika Fertőző osztályán ezzel a megbetegedéssel június 27-ig összesen 7 fő láttak el. Újabb esetet június 26 óta nem észleltek. Szerdán még 2 fő volt megfigyelés alatt a kórházban, akiket csütörtökön otthonukba bocsátottak. Az ételfertőzés miatt jelenleg kórházi kezelés alatt már nem áll senki. Az Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal munkatársai 27-én, szerdán ismételt ellenőrzést tartottak a helyszínen és tekintettel a megbetegedések nagy számára, korosztályára és szétszórtságára, az egység működését azonnali hatállyal, fellebbezésre való tekintet nélkül felfüggesztették. A kifőzde üzemeltetője a hatóságokkal mindenben együttműködött.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.