Közélet

Laborkocsival mérik Szeged légszennyezettségét + FOTÓK

Laborkocsival mérik Szeged légszennyezettségét + FOTÓK

2012. június 30., szombat
Laborkocsival mérik Szeged légszennyezettségét + FOTÓK

Pénteken a Rerrich Béla téren egy érdekes járműre figyelhettek fel az arra járók, a temesvári Műszaki Egyetem kocsija egy héten át monitorozza majd a Tisza-parti város levegőjét egy román-magyar projekt keretében.

Pénteken került sor a temesvári és szegedi egyetem levegőminőségi szakemberei által folytatott, TRANSAIRCULTUR nevet viselő, az Európai Unió által támogatott projekt nyitórendezvénye és az első mérési sorozat megkezdésére – tájékoztatott

Makra László

, az Éghajlattani és Tájföldrajzi Tanszék docense. A mérési sorozat egy héten át tart a Rerrich Béla téren a temesvári fél által biztosított műszeres laborkocsival. Több légszennyező gáz koncentrációját mérik, többek között a szén-monoxidot, a kén-dioxidot és a nitrogén-oxidokat. A projekt célja, hogy a kulturális értéket képviselő műemléképületek közelében, illetve a turisták által gyakran látogatott helyek körzetében vizsgálják a levegőszennyezettség mértékét. A történelmi jelentőségű épületek jóval veszélyeztetettebbek, mint egyéb objektumok, a turisták által látogatott helyek pedig nagyobb humánkitettséggel rendelkeznek – magyarázta Makra László. Hozzátette: az időjárási tényezők az idő múlásával jobban igénybe vették ezeket az épületeket, és ilyenek esetében jobban hatnak a légszennyező anyagok is. Jól megfigyelhetjük ezt például Athénban, az Akropoliszon az ókori görög emlékhelyek példáján, melyek több mint kétezer éve ott állnak, de a romok mostanában kezdenek el igazán pusztulni, éppen a légszennyezettség révén.

Mind Szeged, mind Temesvár légszennyezettsége elég magasnak tekinthető, a Tisza-parti városban különösen a nitrogén-oxidok és a részecskék okoznak problémát. Előbbiek értéke körülbelül kétszer-háromszor magasabb az EU-s küszöbértéknél, a részecskék évi koncertrációja pedig az uniós határ húsz-harmincszorosát is meghaladhatja, ami rendkívül magas értéknek számít. E két paraméter tekintetében Szeged gyenge levegőminőségűnek számít annak ellenére, hogy nem ipari város. Ezek alapvetően közlekedési eredetű légszennyező anyagok, hiszen itt a forgalomterheltség magas. Temesvár viszont ipari központ, Nyugat-Románia legfejlettebb városa, így az ilyen eredetű szennyezők koncentrációja is magas, túl azon, hogy a 600 ezer fős lakosságú város a szegedinél jóval nagyobb forgalommal rendelkezik. Ennek ellenére a problémák hasonlóak a két városban. A projekt keretében felmérik, hogy melyek a leginkább veszélyeztetett kulturális objektumok Szegeden, továbbá melyek a turisták által leglátogatottabb helyek. Természetesen mindenhol nem tudnak mérni, de különböző modellek alkalmazásával egy akciótervet tudnak készíteni arra vonatkozóan, hogy bizonyos időjárási helyzetek bekövetkeztekor különös figyelemmel legyünk a várható szélsőséges légszennyezettség koncentrációkra – összegzett a szakértő.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.