Közélet

Jobbik: közpénzen védik a Horthy-szobor rongálóját

Jobbik: közpénzen védik a Horthy-szobor rongálóját

2012. június 6., szerda
Jobbik: közpénzen védik a Horthy-szobor rongálóját

A Jobbik felszólítja a kormányt és a rendőrséget, hogy függesszék fel a kettős mérce alkalmazását a szoborrongálások elbírálásakor. Erről Szilágyi György beszélt szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján.

A jobbikos politikus emlékeztetett rá, hogy

Dániel Péter

ügyvéd május 16-án hajnalban vörös festékkel leöntötte a néhány nappal korábban a Somogy megyei Kerekiben felavatott életnagyságú Horthy Miklós-szobrot, amelynek nyakába "Tömeggyilkos, háborús bűnös" feliratú táblát akasztott. Ezt követően május 25-én különböző uszító, mocskolódó feliratokat festettek a Duna-parti mártíremlékműre, a szintén XIII. kerületi, Pozsonyi úti zsidóemlékműre és az V. kerületi, Szabadság téri szovjet emlékműre.

Szilágyi György

hangsúlyozta: az esetek rendőrségi kezelésében "lényeges különbségek vannak", szerinte a rendőrség kettős mércét alkalmazott. A budapesti rongálások esetében ugyanis a rendőrség gyorsan megtalálta az állítólagos elkövetőket, házkutatást tartottak, majd előzetes letartóztatásba helyezték az egyik gyanúsítottat. A jobbikos politikus hangsúlyozta: Dániel Péter esetében ugyanakkor sem házkutatás nem történt, sem előzetes letartóztatásba nem helyezték és egyelőre gyanúsítás sincs. Sőt a képviselő egy fényképet is bemutatott, amelyen egy rendőrségi autó áll Dániel Péter szentendrei háza előtt. A Jobbik szerint közpénzen védik a Horthy-szobor megrongálóját. Szilágyi György szerint ez azért is furcsa, mert május 16-án ő maga tett feljelentést az ügyészségnél Dániel Péter ellen, aki egy közösségi oldalon fotókkal bizonyította, hogy ő rongálta meg a kereki szobrot. A Jobbik követeli, hogy a rendőrség ne alkalmazzon kettős mércét és Dániel Péter esetében is ugyanúgy járjanak el, mint a másik esetekben - mondta Szilágyi György.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.