Közélet

Hatvan éve várja a gyerekeket a MÁV szegedi óvodája + FOTÓK

Hatvan éve várja a gyerekeket a MÁV szegedi óvodája + FOTÓK

2012. június 3., vasárnap
Hatvan éve várja a gyerekeket a MÁV szegedi óvodája + FOTÓK

Hatvan évvel ezelőtt, 1952-ben nyitotta meg kapuit a MÁV óvodája Szegeden. Az intézmény azóta több generációt is kinevelt, a legkisebbektől a nagypapákig több egykori "vasutas ovis" is visszalátogatott nosztalgiázni.

Üzenetekkel telt meg a Vasút a Gyermekekért Alapítvány óvodájának aulájában lévő emlékfa. Felállításával az intézmény hatvanéves fennállására emlékeznek: 1952 őszén fogadták ugyanis az első ovis csoportot itt, azóta több generáció felült már az udvar központjában álló, fából készült mozdonyra. A napokban egy óvoda-találkozót is tartottak, ahol a pár évvel ezelőtt ballagott iskolásoktól a hatvanas éveikben járó nagypapákig sokan ellátogattak, fényképekkel idézve fel felhőtlen gyermekkoruk legszebb éveit. Sokan közülük már elköltöztek a városból, voltak viszont olyanok is, akik egykori óvodájuk szomszédságából sétáltak be.

Sínen van az ovi

"Már a kezdetektől három csoporttal működtünk, azóta is folyton telt ház van" - mondta

Bíró Irma

intézményvezető, aki körbevezetett minket a reggelit egy kis játékkal ledolgozó kicsik között. A kiscsoport építőkockázott és felnyergelte a hintalovat, a nagyobbak társasjátékkal és ügyességi feladatokkal múlatták az időt. Az ötvenes években csak a MÁV kötelékében dolgozók hozhatták el ide gyermekeiket, majd a rendszerváltás után a vasút egy alapítványt hozott létre. 1994 február elsejétől így Vasút a Gyermekekért Alapítvány néven működött tovább - Szegeden kívül Dunakeszin és Székesfehérváron működtet még óvodát az alapítvány, Kaposváron és nálunk emellett egy diákotthon is üzemel. Jelenleg egyszerre 75 gyermeket tudnak fogadni, akik három csoportra vannak osztva, korosztályonként két óvodapedagógus és egy dajka vigyáz rájuk, de gyógypedagógiai asszisztensek és közmunkások is segítenek nekik.

Az ovisok napirendje viszonylag rugalmas: a csoportok között főként az időeltolódás miatt van különbség, a kisebbeknek délutáni alvóideje miatt. "Igyekszünk minél több időt a friss levegőn tölteni a gyerekekkel, délelőtt és ebéd után is kimegyünk velük az udvarra. Készségeket, ügyességet fejlesztő játékokkal szórakozva tanulhatnak" - meséli az intézményvezető. Az egészséges életmódra nagy hangsúlyt fektetnek, ottlétünkkor tízóraira almát és sárgarépát majszoltak a kicsik. Emellett a sport népszerűsítését is fontosnak tartják ebben a korban: úszni, korcsolyázni, görkorcsolyázni is elviszik a gyerekeket. Alapszinten az angol nyelvvel is elkezdhetnek ismerkedni az ovisok, és rendszeresen járnak bábszínházba is. Mióta az óvoda áll, egy fából készült mozdony is helyet kapott az udvarában. Az idő vasfoga nem hagyta nyom nélkül, de modernizálva, felújítva máig képzeletbeli utazásra indulhatnak fedélzetén a lurkók. Árnyékot egy hatalmas fenyőfa ad neki, amely a nyolcvanas évek elején még karácsonyfaként működött, az egyik dajka ültette el. Az 1883 óta álló épület bizony tudna mit mesélni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.