Közélet

Hat iskola energetikai korszerűsítése valósult meg megyénkben + FOTÓK

Hat iskola energetikai korszerűsítése valósult meg megyénkben + FOTÓK

2012. június 13., szerda
Hat iskola energetikai korszerűsítése valósult meg megyénkben + FOTÓK

Energiaszámláikban összesen 27,5 millió forintot takaríthat meg éves szinten hat Csongrád megyei oktatási intézmény. A 363 milliós, uniós támogatással megvalósult fejlesztés részeként nyílászárókat és kazánokat cseréltek, napkollektorokat szereltek fel, illetve leszigetelték az épületeket.

A hat iskolát érintő energetikai projekt zárórendezvényén

B. Nagy László

megköszönte a Csongrád Megyei Önkormányzatnak, hogy a korábban megyei fenntartású intézmények fejlesztésére pályáztak. A kormánymegbízott a Klúg Péter Óvoda, Általános Iskola, Alapfokú Művészetoktatási Intézményben tartott rendezvényen közölte, az energetikai megtakarításokat célzó pályázatok támogatását a kormányzat is kiemelten kezeli. A 363 millió forintos projekthez 138,5 milliós támogatást nyert el a megyei önkormányzat, mely összegből összesen hat iskolában fejlesztették az energetikai rendszert. A pályázat révén korszerűsítéseket hajtottak végre a szegedi Klúg iskolán kívül az ásotthalmi Bedő Albert, a hódmezővásárhelyi Kozmutza Flóra, a makói Pápay Endre, a szentesi Rigó Alajos iskolákban, illetve a pusztamérgesi középiskolában.

A projektzárónak helyet adó Klúg-iskolát 1901-ben alapították, míg maga az épület két évvel később készült el. „Még az eredeti, vagyis több mint százéves nyílászáróink voltak, amik elvetemedtek az évek alatt, nem zártak rendesen és a zajt sem szűrték. Nagy öröm, hogy az épülethez illő fa nyílászárókra cserélték az ablakokat az iskolaépületnél és a kollégiumunknál egyaránt” – fogalmazott Horváth Norbert tagintézmény-vezető. Három részre lehet osztani a Klúg Péter Óvoda, Általános Iskola, Alapfokú Művészetoktatási Intézményben megvalósult fejlesztéseket. Tóth Zoltán épületgépész mérnöktől megtudtuk, a határolószerkezeteket, az elektromos fogyasztókat és az épületgépészeti rendszerek érintették a korszerűsítések. Mint megtudtuk, műemlék-jellegű épület révén a homlokzati hőszigetelés nem volt megoldható, ezért hőszigetelt üvegezésű nyílászárókra cserélték a régieket. A hagyományos izzók és fénycsövek helyett pedig immár energiatakarékosak vannak az épületben. „A régi gázkonvektorok helyett radiátoros hőleadók lettek beépítve, illetve kondenzációs kazánok vannak mindkét hőközpontban. A kollégiumban napkollektoros rendszert is kiépítettünk, ami használati melegvíz ellátásra segít rá” – tájékoztatott. A 129 éves ásotthalmi Bedő Albert Erdészeti Szakiskolában is időszerű volt a korszerűsítés. Andrésiné Ambrus Ildikó igazgató portálunknak elmondta, intézményükben korszerűsítették a világítást, nyílászárókat és kazánokat cseréltek, napkollektorokat szereltek fel, hőszivattyút szereltek be, illetve több épületrészt leszigeteltek. „A felújítás zökkenőmentes volt, korrekt kapcsolatunk volt a kivitelezővel. Előre kellett terveznünk, hogy ha épp ablakcsere van egy épületben, akkor hol tartsuk meg az órákat. A munkálatok szeptemberben kezdődtek, és novemberben zajlott a műszaki átadás” – mondta el portálunknak a tagintézmény-vezető. Andrésinétől megtudtuk, már a mögöttünk álló tél gázszámláin is látszik a megtakarítás, illetve a melegvíz ellátás is jobb az intézményben. Az erdészeti iskolában zajló projekt egyik érdekességeként az úgynevezett faelgázosító kazánt említette, ami bizonyos fokig akár az intézményben folyó oktatómunkához is köthető. Az energetikai fejlesztésben érintett hat intézmény fenntartója januártól a Megyei Intézményfenntartó Központ. A MIK vezetőhelyettese, Kereszty Ágnes a projektzárón kijelentette, továbbra is keresni fogják az intézmények fejlesztését célzó pályázatokat. Magyar Anna, a korábbi fenntartó Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a beruházás a köz javát szolgálja, akárcsak az energetikai megtakarítás, ami éves szinten a hat intézmény esetében 27,7 millió forintra tehető.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.