Közélet

Akár 60 milliárd forintos mozgástere is lehet a kormánynak

Akár 60 milliárd forintos mozgástere is lehet a kormánynak

2012. június 7., csütörtök
Akár 60 milliárd forintos mozgástere is lehet a kormánynak

Amennyiben az államháztartási folyamatok továbbra is kedvezően alakulnak, az év hátralévő részében akár 60 milliárd forintos mozgástere is lehet a kormánynak a Széll Kálmán Terv 2.0-nak köszönhetően - fejtette ki Suppan Gergely.

A TakarékBank senior elemzője hangsúlyozta: az idén az államháztartás első öt havi adatai kedvezőbben alakultak, mint a megelőző években. Eddig az év közepére a hiányadatok mindig elérték az év egészére tervezett deficit 100 százalékát, az idén a hiány az év közepén várhatóan ez alatt marad. Ez részben a második félévben belépő új adónak, illetve a még életben lévő válságadóknak köszönhető - tette hozzá

Suppan Gergely

. Kiemelte: a Széll Kálmán Terv 2.0 tervezett lépései miatt, bár a kormány lefelé módosította az idei GDP-adatot, a hiány alacsonyabb lehet az előirányzott, GDP-arányos 2,5 százaléknál 0,2 százalékponttal. Ha pedig várhatóan ősszel megszületik a tervezett IMF-megállapodás, ez néhány 10 milliárd forinttal javíthatja, csökkentheti a kamatkiadásokat - elemezte a TakarékBank senior elemzője. A Nemzetgazdasági Minisztérium csütörtöki tájékoztatása szerint az államháztartás önkormányzatok nélküli hiánya májusban 115,9 milliárd forint volt, az első öt hónapban a deficit 344,1 milliárd forintot tett ki. Tavaly májusban az államháztartás központi alrendszerének hiánya 58,0 milliárd forint volt, az első öt havi deficit 724,2 milliárd forintot tett ki.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.