Közélet

Szócska Miklós: Csúcsellátásokra készül a szegedi egészségügy

Szócska Miklós: Csúcsellátásokra készül a szegedi egészségügy

2012. május 16., szerda
Szócska Miklós: Csúcsellátásokra készül a szegedi egészségügy

Letették az új 265 ágyas szegedi klinikai tömb alapkövét kedden. Az eseményen részt vett Szócska Miklós, az Emberi Erőforrás Minisztérium egészségügyért felelős államtitkára is, aki a SZEGEDma.hu-nak többek között az egészségügy ellátórendszer átalakításáról beszélt.

Szegeden igazi magkórház van születőben. Korszerűsítik a jelenlegi 410 ágyas klinikai tömb infrastruktúráját, s ezzel párhuzamosan egy új, csaknem 22 ezer négyzetméteres, 265 ágyas, korszerűen felszerelt klinikai szárnyat létesítenek. Az eddigi 6 helyett immár 14 műtőből álló központi műtőblokkot, 36 ágyas központi intenzív terápiás osztályt, központi sterilizálót és ambulanciát is kialakítanak. Több mint 4 milliárd forint értékben szereznek be továbbá orvos-technológiai, ápolási és informatikai eszközöket.

Átgondolt, összehangolt fejlesztések

„Amikor átvettük az egészségügyi rendszert nem is csontvázakat találtunk a szekrényben, hanem húsevő zombikat. Azt tapasztaltuk, hogy a különböző uniós projektek mindenféle rendszerstratégia nélkül indultak meg, így az elsődleges feladatunk az volt, hogy értelemet, tartalmat rendeljünk hozzá ezekhez a projektekhez” – beszélt a kezdetekről az államtitkár kifejtve, hogy az már a munka elején nyilvánvalóvá vált, hogy regionális póluskorházakra lesz szükség. „De a pontos feladatait, a progresszív ellátórendszerben betöltött szerepét, az egyéb intézményekkel és az ellátórendszer különböző szintjein való munkamegosztást eddig nem definiálta az előző kormányzat. Így pedig nem lehet értelemmel, tartalommal megtölteni egy olyan csúcsintézményt, mint amilyen például a szegeden épül. Jó példa most a változásokra, hogy az új klinikai tömbbel párhuzamosan valósul meg a műtéti szakmák nagy részének összevonása, és a sürgősség és a koraszülött osztály fejlesztése” – így

Szócska Miklós

.

Az orvosok itthon tartását is segítik a fejlesztések

„Az is teljesen magától értetődő, hogy az infrastrukturális megújulást követnie kell eszközfejlesztésnek is, hiszen ezek az optimális szakmai feltételeknek az alapjai, és nemcsak a betegek körülményeinek javulása szempontjából fontos ez, hanem az orvosok elvándorlásának a kérdéskörét tekintve is, hiszen a pénz mellett, a minőségi munkavégzés lehetőségeit is meg kell teremteni orvosaink itthon tartása érdekében. A szegedi, pécsi és debreceni egyetemeknek egyébként egy másik erőssége e beruházásoknál, fejlesztéseknél hogy erős orvosközösséggel rendelkeznek” – fűzte hozzá. Az államtitkár szerint nem elhanyagolható tényező az sem, hogy egy világválság közepette lehet gondolkodni fejlesztésekben, megújulásban. Ez pedig elmondása szerint nagy erőt jelent. „Meghatározzuk a rendszeren belüli munkamegosztást. A bonyolult ellátásokat centralizáljuk, hatékony közbeszerzéseket alkalmazunk. Most éppen a földgáz közbeszerzése zajlik, ahol próbálunk minden forintot megfogni és visszaforgatni a rendszerbe. Az egészségügyi dolgozóknak előirányzott nyári béremelést például a népegészségügyi termékadóból és egyéb megtakarításokból tudjuk majd fedezni” – említett az átalakításokkal kapcsolatban néhány konkrétumot is a szakpolitikus. A pólusfejlesztés eredményeként itt a déli régióban egy a szegedi intézmény lesz az, ahol a csúcsellátásokat igénybe vehetik a betegek. Minden térségben lesz egy ilyen szintű csúcsintézmény” – emelte ki.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.