Közélet

Szent Pétör Serpenyőjében zsiradék nélkül sütnek + FOTÓK

Szent Pétör Serpenyőjében zsiradék nélkül sütnek + FOTÓK

2012. május 22., kedd
Szent Pétör Serpenyőjében zsiradék nélkül sütnek + FOTÓK

A Klauzál térre költöző, az Agrármarketing Centrum támogatásával megvalósuló Gasztroudvarban a finomabbnál finomabb, száz százalékosan magyar élelmiszerek mellett kóstolhatnak pálinkát és bort is a vendégek, sőt lehetőség nyílik a házilag készített, kézműves sörök ízvilágának megismerésére is. A Szent Pétör Serpenyője néven futó vállalkozás nemcsak rendkívül ízletes ételeivel, de szokatlan nevével is felhívja magára a figyelmet, odacsalogatja az éhes ínyenceket.

A névadásnak külön története van, erről

Péter Ferenc

tulajdonost faggattuk. Az ÁNTSZ-nél történt egy elhallás, amikor a kedves – nyilván nem túl figyelmes – ügyintéző félreértette a Péter Ferenc nevet, és rezzenéstelen arccal beírta a Szent Pétert. A hivatalos levelet is erre a névre állították ki, így hát a tulajdonos megtartotta. A név azóta fogalommá vált Szegeden, valóságos védjegy. A falatozóra jellemző a zsiradék nélküli sütés, amit a Székelyországból beszerzett – a maga nemében egyedülálló – hatalmas, egyedi tervezésű, 75-80 kilós, 25-30 literes űrtartalmú öntöttvas serpenyőknek köszönhetnek. Minden ételt frissen készítenek el, csupán annyi zsiradékon, amennyit a húsok vagy a bepácolt ételek kiengednek magukból. Messze híres a Péter Feri-féle házi hurka és kolbász, amiért a szakács nem restell egészen Békésszentandrásig elmenni. Ott él az a hentes, aki ugyancsak szívügyének tekinti a vendéglátást, ezért kizárólag nála vásárolják a Rusz-féle disznóságokat. A disznótoros ínyencségek receptjét a hentes hétpecsétes titokként őrzi. Ami egyedül biztos, az az, hogy van bennük só meg bors. Nyilván jó alapanyaggal dolgozik, azért is tud folyamatosan állandó minőséget biztosítani. Ez a mai világban nagyon fontos, mondja Péter Ferenc hogy hétfőn, két hét múlva és 6 hónap után is ugyanolyan minőségben le tudja szállítani a megrendelt mennyiséget. Hiába csinálnak az emberek nagyszerű dolgokat egyszer-kétszer, ha azt később nem tudják megismételni, és trükközések nélkül képtelenek tartani a minőséget.

Nyulat Bajáról, a kézműves pezsgőt Pestről

A Szent Pétör Serpenyőjében rengeteg régi, elfelejtett étel kínálja magát. Ilyen például a nyúlmáj sertéshálóba kötve zsályavirággal, amelyet szerdától lehet majd megkóstolni a falatozóban. Az étel történetéről annyit, hogy Péter Ferenc egy versenyen figyelt fel arra, tulajdonképpen mindenki grillez mindent, de nyúlmájat senki sem. Kísérletezett ezzel-azzal, majd megmaradt a finom fokhagymamártásnál, amelyet szószként tálalt a nyúl belsősége mellé. A nyulat Bajáról szerzi be egy olyan gazdától, aki 19 telepen tenyészti a tapsifüleseket. Elképesztő mennyiségű állat kerül ki innen, de közülük, sajnos, nagyon kevés végzi a magyarok fazekában, legnagyobb részüket külföldre szállítják. A magyar ember nem sok nyulat eszik, pedig ez a fajta hús az egyik legegészségesebb az összes közül. Szerdától vasárnapig még egy meglepetéssel szolgál Ferenc, az igazi ínyenceknek spareribset készít, ami magyarul oldalast jelent. Egy kicsit megabálja a húst, szilvamázzal bekeni, majd grillezi. Ropogós, pikáns ízű húst kapunk, mellé újburgonya dukál, amit németesen készíti el a szakács. Méghozzá olyképpen, hogy a megmosott, blansírozott krumplit héjában süti meg, friss zöldfűszeres tejföllel leöntve. Az elmondottakból is kitűnik, előkészített, félkész termékeket a vásárló itt biztos nem fog találni, még nevük puszta említése is szentségtörésnek számít. A legnépszerűbb ételekre is rákérdezünk, de a tulajdonos azzal hárít, hogy a falatozó hírének, kisugárzásának köszönhetően majdnem mindegy is, mit sütnek, főznek, a vendég szinte mindent szeret, mert tudja, itt mindig friss ételt fog kapni, és jókat ehet. Nem akart hurkát hozni a fesztiválra, de hentes barátai meggyőzték. Nem is csalódott, mert nagy keletje lett a disznótoros finomságnak, ugyanakkor a csirke is nagyon kapós. Ugyancsak szerdától nagyon finom speckek, sonkavariációk, pástétomok, borjúmáj mézzel stb. kínálja magát, érdemes lesz kilátogatni. Az ételeket meg lehet kóstolni, és meg is lehet vásárolni. Keddtől kézműves pezsgőt kínálnak a vásárlóknak, ami igazán világszám. Egy pesti italkészítő nedűjéről van szó, ilyet még biztos nem fogyasztottak a szegediek. Ez lesz a pezsgő első bemutatkozása.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.