Közélet

Pünkösdölő és népi játékország Ópusztaszeren + FOTÓK

Pünkösdölő és népi játékország Ópusztaszeren + FOTÓK

2012. május 24., csütörtök
Pünkösdölő és népi játékország Ópusztaszeren + FOTÓK

A keresztény egyház egyik fő ünnepén pünkösd gazdag hagyományai kelnek életre az Ópusztaszeri Emlékpark skanzenjében. Alföldi muzsikaszó mellett bodzázás, néptáncbemutatók, bábelőadások, magyar kutyafajták bemutatója és ügyességi versenyek színesítik a programkínálatot.

A pünkösdi királyválasztás gyökerei a 16. századig nyúlnak vissza, a 400 éves hagyományokkal bíró szokást évről-évre felelevenítik az Emlékparkban. Izgalmas verseny keretein belül küzdenek a bátor legények, akik számos próbán mérik össze ügyességüket a királyi címért. Lesz borvitel, köcsögverés, pányvadobás koszorútépés, a döntőben vágtázás és koszorúszerzés is. Aki a leggyorsabbnak és legügyesebbnek bizonyul a lovas virtuskodás során, az lesz egy éven keresztül a pünkösdi király! Idén nemcsak királyt, de királynét is választunk, tehát várjuk a bátor leányok jelentkezését is! Vasárnap – gyermeknap a skanzenben! A felnőttek a pünkösdi készülődésbe kapcsolódhatnak be, a gyermekek pedig a skanzen népi játékországában szórakozhatnak a mintegy száz fajáték között. Lesz „Sütöde” kézműves játszóház, kézzel hajtott fakörhinta, óriás ördöglakatok, nyuszi etető, halacska etető stb. A gyermeknapot néptáncbemutató is színesíti.

Programok pünkösdhétfőn

Hírelés lovaskocsival Pünkösdölő az ópusztaszeri iskolások előadásában - Pünkösdi királynéjárás Pünkösdi király-és királynéválasztás - izgalmas ügyességi próbák Látogatói próbák Magyar kutyafajták bemutatója Tápéi Hagyományőrző Együttes műsora Vásári színdarab Pünkösdi muzsika Nomád Parkban: lovasbemutatók, íjásztatás, lovagoltatás, kovácsolás, gyékényfonás kicsiknek, nagyoknak, faragás, rovásírás tanítás, nemezelés, honfoglalás kori étel: áldosfőzés és kóstolás. Skanzenben: sétakocsikázás, csikósbemutató, konflisozás, gólyalábazás, szőnyegszövés, kemencében sütés, kugli, játék a malomban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.