Közélet

Pumi, a "tehetséges terrier" - magyar kutyafajták 3. rész + FOTÓK

Pumi, a "tehetséges terrier" - magyar kutyafajták 3. rész + FOTÓK

2012. május 30., szerda
Pumi, a "tehetséges terrier" - magyar kutyafajták 3. rész + FOTÓK

Francia és német terelőebek és pulik legkiválóbb tulajdonságai keverednek a pumiban. A tipikusan egygazdás, domináns kutyafajta a 17. század végén jelent meg először, önálló fajtaként a csak a 20. századtól jegyzik. Hazai kutyafajtákat bemutató sorozatunk harmadik epizódja róluk szól.

A terrier és a puli vérvonala is könnyen felismerhető, jellegzetes vonásokat hagyott a pumikon. Eddig bemutatott magyar kutyafajtáink több évszázados múltra tekintenek vissza, hozzájuk képest ez az eb elég fiatalnak számít, "csak" a huszadik század elejétől jegyzik önálló fajtaként. Kiváló genetikai adottságának köszönhetően azonban hamar előkelő helyet vívott ki magának: a hazánkban is egyre népszerűbbé váló ügyességi kutyás sport, az agility nagy sztárja a pumi, köszönhető robbanékony, energikus temperamentumának, ügyességének és halált megvető bátorságának. Sajnos itthon egyre kevesebb tenyésztő foglalkozik velük, leginkább a skandináv országokban keresik őket.

Finnországba költöznek a pumik

A megye egyik legkiválóbb pumija őrzi Bajcsi János házát Dorozsmán. Kennelük, a Pásztorok Kincse pár éve alakult csak meg, de Jácint nevű kutyusok már tíz versenyről hozott arany serleget. Gazdája szerint az eb kivételesen jó adottságokkal rendelkezik, a tenyésztők összes kritériumának megfelel: marmagassága hosszával egyenlő, farka pedig szabályos O-betű alakban kunkorodik vissza a hátára. Pécelről, a Csúnyatelepi kennelből érkezett két éve, azóta a család kedvence és neszes házőrzője. Három hónapos kiskutyáját, Agát is megtartották, sok szakember szerint az eb tenyésztésre is kiváló. "Nem áll túl fényesen a hazai pumi-állomány. 1999 és 2002 között körülbelül négyszáz kiskutya született az országban, ez a felére csökkent pár év alatt" - mondta Bajcsi János. A hagyományosan magyar tenyésztésű kutyák legjelentősebb állománya külföldi országban van, főként a skandináv országokban van nagy kereslet rájuk. Itthon jelenleg körülbelül 3000 pumi van, ennek tízszerese, közel 30 000 példány él Finnországban. Egy külföldi kutyus egyébként odakint 1500 eurót is megér, a határon belül ehhez képest 50-60 ezerért cserélnek gazdát a kis pumik.

Oroszlánszívűek

Az udvarban körülöttünk rohanó Jácintot mintha puskából lőtték volna ki, szemmel sem volt egyszerű követni. Ez a gyors, vehemens viselkedés jellemzőjük, apró, rövid lábukkal hihetetlen tempóra képesek. Éles hangjával tart sakkban minket, nehogy elfelejtsük, hogy ki a főnök a kertben. "Tipikus egygazdás kutyák a pumik, igazán parancsolni csak a falkavezérnek tekintett ember tud neki. Persze ez a természetétől is függ, de tanítani kell, nem csak babusgatni" - teszi hozzá Bajcsi János. Az egyik legjobb terelőkutyaként tartják őket számon, ebből a szempontból még a pulikat is túlszárnyalják a pumik. Az aranyos kölyökmackós kinézet egy igazi kemény legényt rejt: híres vakmerőségéről, sok olyan nagytestű állatot is rendszabályoz, mellyel más kutya nem húzna ujjat. Családjához egyébként feltétel nélkül hűséges, és bár gyakran hajtja a kilométerhiány, nem szokott elkóborolni. Szőrzete gyapjas, puha tapintású, melyet egy viszonylag rövid idő alatt cserél le, lakásban azonban mégsem ajánlják, hiszen a pumi nem szereti a kötöttségeket. Szőrzete a nagykönyvben megírtak szerint 5 cm (ez begöndörödve sokkal kevesebbnek tűnik), nyírni és trimmelni szokták évente két-három alkalommal - ezt lehet otthon is csinálni, de ha versenyre készül a kutyus, jobb ha a kozmetikusra bízzuk. Havonta egy fésülés és néha egy mosdás kell csak neki, nem igényel a szőrzete komoly gondozást. Érdekes még megemlíteni a pumik "színváltó" szokását: szinte mindig feketén jönnek a világra, pár hét vagy hónap után azonban a legtöbbjük világosabb, szürke színű lesz. Ezzel gyakran okoznak meglepetést a tenyésztőknek, akik között a fekete pumi jelenleg a legnagyobb divat. Nagy kertben szabad ég alatt érzi tehát a legjobban magát a pumi. Éles hangjával a betörőket, a kertbe piszkító macskákat és a horribilis gázszámlákkal érkező postást is távol tartja.

A sorozat eddigi részei:

Puli, a “támadva terelő” – magyar kutyafajták 1. rész A “vadásznak vadászó” rövidszőrű magyar vizsla – magyar kutyafajták 2. részKuvasz, a “büszke védelmező” – magyar kutyafajták 4. részMudi, az “elfeledett juhász” – magyar kutyafajták 5. részErdélyi kopó, a „szenvedélyes vadász” – magyar kutyafajták 6. részKomondor, a “kutyák királya” – magyar kutyafajták 7. részDrótszőrű vizsla, a “mindenes vadász” – magyar kutyafajták 8. részMagyar agár, a “leggyorsabb vadász” – magyar kutyafajták 9. részSinka, a “simaszőrű hajtó” – magyar kutyafajták 10. rész

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.