Közélet

Öt igazgatóság lesz a Köztársasági Elnöki Hivatalban

Öt igazgatóság lesz a Köztársasági Elnöki Hivatalban

2012. május 12., szombat
Öt igazgatóság lesz a Köztársasági Elnöki Hivatalban

Közzétette Áder János államfő a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) módosított alapító okiratát. Eszerint a KEH-ben ezentúl öt igazgatóság működik majd: a jogi és alkotmányossági, a társadalmi kapcsolatokért felelős, a külügyi, a gazdasági és a sajtóigazgatóság.

A Hivatalos Értesítő legfrissebb számában megjelent dokumentum szerint a Köztársasági Elnöki Hivatalt a határozatlan időre kinevezett főigazgató vezeti, aki ellátja a hivatal általános képviseletét. A posztra a csütörtökön hivatalba lépett

Áder János

már ki is nevezte Haszonicsné

Ádám Máriát

, a fővárosi kormányhivatal főigazgatóját, egyúttal felmentette

Kiss Norbertet

, a KEH társadalmi kapcsolatokért felelős hivatalvezetőjét,

Vajna Márton

külügyi hivatalvezetőt,

Szabó György

hivatalvezető-helyettest és

Cservák Csabát

, aki a jogi, alkotmányossági és közigazgatási hivatalt vezette. Áder János hatályon kívül helyezte továbbá azt a KEH alapító okiratának módosításáról szóló, az elnöki hivatal eddigi struktúráját kialakító köztársasági elnöki határozatot, amelyet 2010. szeptember 16-án írt alá elődje,

Schmitt Pál

. Ez rendelkezett arról, hogy a KEH három önálló szervezeti egységből épül fel: a jogi, alkotmányossági és közigazgatási hivatalból, a külügyi hivatalból és a társadalmi kapcsolatok hivatalából. Az új szervezeti struktúra szerint a hivatalon belül ezentúl öt igazgatóság működik majd: a jogi és alkotmányossági, a társadalmi kapcsolatok igazgatósága, a külügyi, a sajtó-, valamint a gazdasági igazgatóság. A jogi és alkotmányossági igazgatóság szakmai vezetését a főigazgató látja el, a többiét pedig az igazgatók, akiket a köztársasági elnök jóváhagyása alapján a főigazgató nevez ki. A KEH további önálló szervezeti egysége az elnöki titkárság és a honvédelmi főosztály. A főigazgató jogállására a közigazgatási államtitkárokra irányadó rendelkezéseket kell alkalmazni azzal, hogy illetményét és egyéb juttatásait közvetlenül a köztársasági elnök határozza meg. Az igazgatók jogállására ugyancsak a közigazgatási államtitkárokra irányadó rendelkezéseket kell alkalmazni úgy, hogy az illetményüket és egyéb juttatásaikat szintén a közigazgatási államtitkári illetményre és juttatásokra vonatkozó szabályok szerint kell megállapítani.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.