Közélet

Kulináris élmények Szent Pétör Serpenyőjénél + FOTÓK

Kulináris élmények Szent Pétör Serpenyőjénél + FOTÓK

2012. május 24., csütörtök
Kulináris élmények Szent Pétör Serpenyőjénél + FOTÓK

„Jöjjön közelebb! Maga éhen hal, mi meg tönkremegyünk” – invitálja a vendégeket a Klauzál téri Gasztroudvarban Péter Ferenc. A Szent Pétör Serpenyőjének tulajdonosa és barátja Dunszt Zsolt különleges finomságokat is kínál, szarvasgombás pástétom és sertéshálóba göngyölt nyúlmáj is megtalálható választékukban.

„Mi soha nem a vendégnek főzünk, hanem saját magunknak” – ez a titok

Péter Ferenc

szerint, hiszen csak olyan étkeket kínálnak a Szent Pétör Serpenyőjénél, amit ők maguk is szívesen esznek.

Ahogy korábban írtuk

egyedi tervezésű, 75-80 kilós, 25-30 literes űrtartalmú öntöttvas serpenyőkben készülnek étkeik. A tulajdonos az ország másik feléből is hozat termékeket, a híres a Péter Feri-féle házi hurkát és kolbászt például Békésszentandrásról. „Szegeden és környékén is rengeteg kiváló hurkakészítőt és hentesüzletet találni, de azt az ízvilágot, amit mi szeretünk, a Rusz-féle házi hurka képviseli, így vendégeink tányérjára is mindig ez kerül” – magyarázza. A Gasztroudvarban különleges étkekkel is várja a fesztiválozókat Péter Ferenc, sertéshálóba göngyölt nyúlmájat készít zsályavirággal és fokhagymamártással, illetve a hétvégi menüből kiemelte a tarhonyás kacsát. Szatmári kacsát is készítenek gyufatésztával, amihez a tésztát természetesen Bajáról hozatják. „Igazi unikum lesz ez ebben a lebarnított csülkös világban” – jegyezte meg. A tulajdonos úgy látja, nem eléggé kísérletező kedvűek az emberek, az új ízeket és különlegesen fűszerezett étkeket viszont tőlük elfogadják.

Ezért is hívta meg Dunszt Zsolt barátját a Gasztroudvarba, aki kézműves termékkel csalogatja a vendégeket, többek között speck sonkákat, különleges pástétomokat és kézműves pezsgőt ajánlva az arra járóknak. „Az általam készített speck sonka nem tartalmaz sem tartósítószert, sem nitrites pácsót. A szokásosnál kíméletesebben, tengeri sóval ízesítem, és minimum fél évig érlelem, majd bükkfán füstölöm. Fűszerként borsot és fokhagymát adok hozzá” – részletezte. Különlegesen fűszerezett és ízesített pástétomokkal is készült a fesztiválra, például szarvasgombás is található Szent Pétör Serpenyőjénél. A séf szeretné jobban megismertetni a szarvasgombát az emberekkel, hiszen jóformán csak annyit tudnak róla, hogy drága, de azt nem, hogy hazánk szarvasgomba-nagyhatalom. „Visszarettentő a kilós ára, azt szoktam mondani, hogy egy pingponglabdányi, ami 20-30 gramm, egy családnak két étkezésre is elegendő, ha szeretnék, hogy különleges élményben legyen részük.” A pástétomok sorában eperborral és friss eperrel készült, mézes-körtés, illetve mangós is van a szokatlan ízvilágot kedvelőknek. „Az édes-savanyú ízek a paprika előtti korszakban hagyományosnak számítottak, méz és ecet mindig volt. Mivel fűszerútvonal is áthaladt Magyarországon, gyömbér, fahéj és szegfűszeg is megjelenik a régi szakácskönyvekben. Úgy gondolom, az édes ízek közel állnak az emberekhez, ami a borfogyasztásban is megmutatkozik” – mondta el Dunszt Zsolt, miért is készíti a pástétomkülönlegességeket. Az ínycsiklandó étkek sorában cserépedényben sült kőrösi májpástétom is megtalálható, amit Donát Ambrus hentesmester receptje alapján készítenek. Ezt a hagyományos ízeket preferálóknak ajánlja Dunszt Zsolt, melyhez helyben sütött friss kovászos kenyér is jár. Az étkek mellé kézműves pezsgőkülönlegesség dukál, Szentesi József mester hamburgi muskotály és pinot noir pezsgőit kóstolhatják meg a fesztiválozók. Péter Ferenc épp tizenhárom esztendeje barátkozott össze Dunszt Zsolttal. Szívügyük a vendéglátás, így akik felkeresik a Szent Pétör Serpenyőjét, különleges gasztronómiai élmény részesei lehetnek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.