Közélet

Jogszabályváltozások a munkaügy és a munkavédelem terén

Jogszabályváltozások a munkaügy és a munkavédelem terén

2012. május 2., szerda
Jogszabályváltozások a munkaügy és a munkavédelem terén

A legtöbb bejelentés tavaly a fekete-foglalkoztatásra érkezett

Nyílt Napot tart a Csongrád Megyei Kormányhivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szerve. A rendezvény célja, hogy a jogszabályok változásáról, a jogkövető magatartási formákról a munkaerő-piac szereplői megbízható, hivatalos információkhoz jussanak.

A tapasztalatok azt mutatják, érdemes betartani a vonatkozó szabályokat, hiszen a fekete-foglalkoztatásból, a szabálytalan alkalmazásból adódóan a tavalyi évben vizsgált 770 Csongrád megyei munkáltatóból 472-nél találtak problémát. Az esemény egyben megemlékezés is, tekintettel arra, hogy éppen áprilsi 28-án volt a Munkahelyi Balesetben Megsérültek és Elhunytak Nemzetközi Emléknapja. Január 1-jétől változás történt a munkavédelem és a munkaügy hatósági feladatainak ellátásában. Három, korábban különálló országos szervezet integrációjából létrejött a Nemzeti Munkaügyi Hivatal (NMH), amelynek keretein belül végzi munkáját a Foglalkoztatási Hivatal (FH), az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF), valamint a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet (NSZFI). Az erről szóló kormányrendelet szerint a jövőben a Nemzeti Munkaügyi Hivatal szakmai irányításával látják el a megyei szakigazgatási szervek a munkavállalókkal és a munkaadókkal kapcsolatos hatósági és tájékoztatási tevékenységüket. A Munkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szerv egyik feladata, hogy segítse a munkavállalók jogszerű és biztonságos alkalmazását, és csökkentse a szabálytalan foglalkoztatással versenyelőnyhöz jutó munkáltatók számát. A munkavédelmi feladatok ellátása kiterjed a munkabiztonság és a munkaegészségügy hatósági feladataira is. A munkaügyi ellenőrzések során 2011-ben 770 megyei munkáltatót vizsgált a hatóság, az ellenőrzések eredményeként 472 munkáltatónál került feltárásra szabálytalanság. A vizsgált munkáltatók 8149 munkavállalót foglalkoztattak, 3696 munkavállalót szabálytalanul. Ellenőrzések esetén a törvényben meghatározott munkaügyi szabálytalanságok kapcsán – első esetben – a hatóság csak figyelemfelhívást alkalmaz. A kormányhivatalhoz érkezett 191 közérdekű bejelentés nagy része a „fekete foglalkoztatás"-ra, a munkabérre és a munkaidő szabályainak megsértésére tett panaszt. A 2011-ben a megye területén a munkavédelmi szabálytalanságokért 8 esetben szabálysértési-, 32 esetben helyszíni-, 5 esetben munkavédelmi bírság került kiszabásra, jogerősen .Az elmúlt évben megyénkben három halálos munkabaleset történt. A holnapi Nyílt nap célja a tájékoztatás: a felügyelőség munkatársai egész nap állnak az érdeklődők rendelkezésére a Megyeháza épületében: 10.00-tól tájékoztató előadásokat tartanak a Csongrád teremben, amelyen beszámolnak az ellenőrzési tapasztalatokról, a közelmúlt és a közeljövő jogszabály-változásairól, a bérkompenzáció végrehajtásával, ellenőrzésével kapcsolatos kérdésekről. Az aulában reggel 8-tól 13 óráig munkavédelmi védőeszköz bemutató is lesz.

Napirend:

- Megnyitó (Polner Eörs főigazgató) - Megemlékezés a „Munkahelyi balesetben megsérültek és elhunytak nemzetközi emléknapja” alkalmából - Tájékoztató a munkavédelmi hatóság szervezeti átalakulásáról, a 2012. évi munkavédelmi ellenőrzési irányelvekről, valamint az aktuális jogszabályváltozásokról (Majláth Mihály munkavédelmi igazgató-helyettes) - Kötelező munkaügyi bírság kiszabásának esetei. Figyelemfelhívás alkalmazásának lehetőségei (Samu Zoltán munkaügyi felügyelő) - A bérkompenzáció végrehajtásával, ellenőrzésével kapcsolatos kérdések (Kádár László Levente jogász) - A leesés elleni személyi védőeszközök használata elméleti, valamint gyakorlati szinten felhasználói oldal részéről (Béres András, a Béres Munkavédelem Kft. ügyvezető igazgatója)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.