Közélet

Indulnak az állattenyésztési napok Vásárhelyen

Indulnak az állattenyésztési napok Vásárhelyen

2012. május 11., péntek
Indulnak az állattenyésztési napok Vásárhelyen

Megnyílt a XIX. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok kiállítás Hódmezővásárhelyen; az ország legnagyobb tenyészállat kiállításán három nap alatt, több száz tenyésztő és ipari kiállító várja a mezőgazdaság iránt érdeklődőket.

Fekete Balázs

főszervező, a Magyar Állattenyésztési Szövetség elnöke a megnyitót követően az MTI-nek elmondta: az idén összesen több mint 400-an kértek bemutatkozási lehetőséget. Jellemző, hogy az ország szinte minden pontjáról érkező kiállítók nagyobb területet igényeltek, és több állatot vagy terméket hoztak magukkal, mint a korábbi években. Legnagyobb számban tejelő marha állomány látható, 137 egyeddel a Holstein Fríz-tenyésztők jelentek meg. Mellettük a kettős hasznú Magyartarkás tenyésztők és a koncentrált tejű termelők is bemutatkoznak. A húsmarha ágazat minden idők legnagyobb állományát hozta idén Hódmezővásárhelyre. A Charolais tenyésztők 44 boxot töltenek meg, de láthatók a Limousine, a Blonde D' Aquitaine, a Hereford, az Angus, sőt Magyarországon kevésbé ismert fajták egyedei is. A kiállításon ezen kívül a szürke marhák és bivalyok kiváló példányait is megcsodálhatják az érdeklődők. A lovasoknál hagyományosan a Mezőhegyesen kitenyésztett három fajta a Gidran, a Nonius és a Furiso jelent meg. Idén utóbbi a kiemelt fajta, így megrendezik a VII. Nemzetközi Furioso Szemlét. A megmérettetésre Szlovákiából, Csehországból, Németországból és Romániából is érkeztek lovak. A sertéságazat mind az öt fajtáját felvonultatja. Csaknem félszáz helyen figyelhetők meg a Magyar nagyfehér-, Magyar lapáj sertések, valamint Duroc, Hampshire és Pietrain fajták. Hozzájuk hasonlóan a juhtenyésztők is mintegy 50 kutricában mutatják be legszebb tenyészállataikat. A baromfi részlegben az idén először lesznek díszbaromfi bemutatók. Szintén újdonságnak számítanak 2012-ben a nyúl bemutatók. A halasok tavaly jártak először Hódmezővásárhelyen. Akkora sikert arattak, hogy idén megduplázták területüket és már 200 négyzetméterre rendezkedtek be. Az ipari kiállítók közt megjelentek egyebek közt az állattartói technológiát-, a gyógyszert-, a szaporítóanyagot forgalmazók, a takarmányozók, és a mezőgazdasági gépészet is. A magyar mezőgazdaság egyik legnagyobb jelentőségű szakmai találkozóját a hódmezővásárhelyi Hód-Mezőgazda Zrt. szervezi kezdettől fogva a Magyar Állattenyésztők Szövetségének jelentős segítségével. A rendezvény 2005-től a növénytermesztési ágazat bemutatásával is bővült, s így a kiállítás elnevezése 2007-től Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokra változott.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.