Közélet

IKSZ: a magyar föld nem kerülhet idegen kézbe!

IKSZ: a magyar föld nem kerülhet idegen kézbe!

2012. május 9., szerda
IKSZ: a magyar föld nem kerülhet idegen kézbe!

Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) szerint elfogadhatatlan a külföldi állampolgárok földszerzése, a szervezet ezért kiáll az új földtörvény megszületése mellett.

Stágel Bence

, a szervezet elnöke, kereszténydemokrata országgyűlési képviselő és Harangi Fülöp, a vidékért munkacsoport vezetője az MTI-hez eljuttatott állásfoglalásában azon véleményüknek adott hangot, hogy olyan földtörvény megszületésére van szükség, amely nem ellentétes az Európai Unió közösségi jogával, de biztosítja a magyar gazdák földszerzését, versenyképességük megőrzését és a fiatalok helyzetbe hozását. A kereszténydemokrata politikusok kitértek arra, hogy alapvető nemzeti érdeknek tekintik - az új nemzedék, a vidéki fiatalok érdekeit szem előtt tartva -, hogy a magyar termőföld ne kerüljön külföldi cégek és külföldi állampolgárok tulajdonába. Felidézték: a Gyurcsány-Bajnai korszak idején rengeteg visszaélés, áttekinthetetlen döntés született az állami földek pályáztatása során, a vidéket ellepték a külföldi érdekeltségű cégek, spekulánsok és olyan személyek, akiknek soha semmilyen közük nem volt a földműveléshez, így 2010-re a magyar termőföld nemzeti tulajdonban való maradását igen nagy veszély fenyegette. Hozzátették: az Orbán-kormány agrárdiplomáciájának sikerült elérnie az Európai Bizottságnál, hogy a külföldiek földvásárlási tilalmát újabb három évre meghosszabbítsa, mivel az azonnali piacnyitás árrobbanást és a magyar termelők földvásárlásának ellehetetlenítését eredményezhette volna. A moratórium meghosszabbítása igen kedvező a hazai mezőgazdaság számára - folytatták, hozzátéve: ezáltal Magyarország esélyt kapott arra, hogy megteremtse azt a jogszabályi környezetet, amellyel biztosítható, 2014. április 30-a után ne külföldi állampolgárok tulajdonába, hanem akár olyan magyar fiatalok kezébe kerüljön a termőföld, akik apáik és nagyapáik nyomdokába lépve életvitelszerűen mezőgazdasági tevékenységgel kívánnak foglalkozni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.